Hlavní obsah

Desetimilionové čínské město je v izolaci. Studentka po návratu z New Yorku nakazila desítky lidí

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charbin

V izolaci se ocitla více než desetimilionová aglomerace Charbin v provincii Chej-lung-ťiang na severovýchodě Číny. K razantnímu opatření se muselo podle úřadů sáhnout kvůli 22leté studentce, která se vrátila z New Yorku a ve městě nakazila nejméně 70 lidí. Další čtyři tisíce osob pak čekají na výsledky testů, uvedl britský server Daily Mail.

Foto: Huizhong Wu, Reuters

Registrace lidí, kteří přicestovali do Charbinu

Článek

Samosprávy nyní budou pečlivě sledovat návštěvníky a vozidla, která do města přijíždějí. Na letišti a vlakových zastávkách byly nainstalovány kontrolní body, které budou měřit teplotu všech cestujících.

V Číně bylo čtyřikrát více nakažených, než se uvádělo, ukazuje nová studie

Koronavirus

Zastupitelé města zakázali svatby, pohřby, veřejná vystoupení a konference. Všichni obyvatelé Charbinu musí dodržovat dvoumetrové odstupy. Při vchodu do veřejných budov musí pomocí vládou schválené aplikace pro zdraví dokázat, že nemají virus, nechat si změřit teplotu a nosit roušku.

Foto: Huizhong Wu, Reuters

Letiště v Charbinu

Přísné podmínky platí také pro lidi, u nichž se nákaza koronavirem projevila. Budou umístěni do karantény, stejně jako všichni jejich příbuzní. Pokud nemocný bydlí v bytě, musí do dvoutýdenní izolace všichni jeho sousedé ze stejné budovy.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„S dcerou ani rodiči už raději ani nechodíme ven. Když nám dojde jídlo, nakoupí ho manžel při cestě z práce,“ uvedla 34letá obyvatelka Sun.

V Charbinu dosud museli povinně na 28 dní do karantény lidé, kteří do města přicestovali ze zahraničí.

Číňan má koronavirus už přes dva měsíce. Není sám

Koronavirus

Provincie Chej-lung-ťiang, jejímž největším městem je právě Charbin, sdílí hranici s Ruskem, kterou směrem do Číny přešlo několik infikovaných jedinců. Čína se teď snaží tyto lidi identifikovat, aby zabránila možnému šíření viru.

Úřady označily jako původkyni nákazy 22letou studentku s příjmením Chan, která se v březnu vrátila z New Yorku, i když většina nakažených pacientů je propojeno k 87letému hospitalizovanému muži jménem Čchen.

Při návratu byla Chan testována negativně, v izolaci ji ale byly provedeny další dva testy, které ukázaly, že má studentka v těle protilátky na koronavirus. I když se z Čchenem nikdy osobně nesetkala, úřady tvrdí, že „nakazila veřejný prostor“, kde se později nakazil její soused, s kterým rovněž nikdy nepřišla do přímého styku. Ten následně nakazil další lidi, včetně Čchena, který nákazu přenesl na další evidované případy.

Zpráva o opatřeních v Charbinu přišla ve stejný den, kdy Čína oznámila, že v původním epicentru koronaviru Wu-chanu v provincii Chu-pej zůstávají v kritickém stavu pouze dva lidé. Zbytek už by měl být mimo ohrožení života. Od začátku pandemie bylo v Číně potvrzeno celkem 83 878 případů nákazy, 4632 jich bylo fatálních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám