Hlavní obsah

Chlíbek: Neschválenou čínskou vakcínu bych určitě nepoužil

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR by podle vakcinologů ani opozičních politiků neměla očkovat vakcínou, která nebyla schválena Evropskou lékovou agenturou (EMA) a Evropskou komisí. Zareagovali tak na zprávu, že prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš jednají s Čínou o poskytnutí vakcíny Sinopharm. K očkování svých zaměstnanců by ji podle pre­miéra měly používat české firmy.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Vakcína společnosti Sinopharm

Článek

Výrobce vakcíny o registraci na evropský trh zatím ani nepožádal. I tak ji ale koupilo například Maďarsko, které si vyjednalo použití v nouzovém režimu.

Odborníci nad iniciativou českých nejvyšších ústavních činitelů kroutí hlavou.

„Domnívám se, že to není dobře. Nemyslím si, že jsme v tak krizové situaci, abychom museli shánět neschválené vakcíny,“ řekl Právu předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Foto: archiv, Právo

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek

„Nyní máme v ČR tři vakcíny (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) a čtvrtá od Johnson & Johnson je na cestě. Neschválenou očkovací látku bych určitě nepoužil,“ řekl.

Jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson by měla EMA schválit už příští týden. Vakcínu Sinopharm by pro nouzové po­užití musel schválit Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a posléze by muselo ministerstvo zdravotnictví udělit výjimku. Šéf resortu Jan Blatný (za ANO) už ale vícekrát řekl, že neschválené vakcíny by se v ČR používat neměly.

Hrad: Když mohou Maďaři, proč ne my

Babiš ve čtvrtek pro Novinky uvedl, že Česko nikdy nedoveze vakcínu, která nebude bezpečná a nebude mít povolení SÚKL nebo výjimku ministerstva zdravotnictví.

O čínskou vakcínu Sinopharm mají zájem české firmy

Domácí

„Požádal jsem prezidenta, aby napsal do Izraele, ale i do Ruska a Číny, abychom zjistili, jaké máme možnosti, kdybychom projevili zájem o jejich vakcínu. My ale nikdy nedovezeme vakcínu, která nebude bezpečná a bez povolení SÚKLu nebo výjimky ministerstva zdravotnictví,“ dodal Babiš.

Hrad nevidí důvody, proč čínskou vakcínu nepoužít. „Ze zemí EU se Sinopharmem již očkuje v Maďarsku, které jde příkladem. Na to neexistuje protiargument,“ řekl Právu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Ostatně, vakcíny Sinopharmu byly schváleny pro nouzové použití ve 40 zemích, dalších 80 zemí a mezinárodních organizací vyjádřilo zájem,“ dodal Ovčáček.

Zeman požádal Čínu o vakcínu, chtěl to po něm Babiš

Domácí

Odmítavě se k tomu, aby Česko použilo neschválenou čínskou vakcínu, staví některé opoziční strany – ODS, lidovci, TOP 09, Piráti i STAN. Naopak pro rychlý nákup vakcíny od Sinopharmu jsou SPD a KSČM.

Výběr článků

Načítám