Hlavní obsah

O čínskou vakcínu Sinopharm mají zájem české firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka by brzy mohla zamířit čínská vakcína Sinopharm. „O čínskou vakcínu mají zájem různé české firmy,“ řekl ve středu Právu premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj je bezpečná, protože se jí masívně očkuje například v Emirátech, nakoupilo ji například i Maďarsko a Srbsko.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky s ruskou vakcínou Sputnik V (Gam-COVID-Vac)

Článek

„Obě vakcíny, které nemají souhlas Evropské lékové agentury, musí posoudit Státní úřad pro kontrolu léčiv, poté může vydat výjimku k užití v nouzovém režimu ministr zdravotnictví,“ dodal Babiš.

Pro Novinky uvedl, že Česko nikdy nedoveze vakcínu, která nebude bezpečná a nebude mít povolení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nebo výjimku ministerstva zdravotnictví. „Požádal jsem prezidenta, aby napsal do Izraele, ale i Ruska a Číny, abychom zjistili, jaké máme možnosti, kdybychom projevili zájem o jejich vakcínu. My ale nikdy nedovezeme vakcínu, která nebude bezpečná a bez povolení SÚKLu nebo výjimky ministerstva zdravotnictví,” napsal Babiš.

Stát chce svým krokem podle premiéra případně umožnit firmám, aby si mohly nakoupit vakcínu od preferovaného výrobce. Napřímo jim to zákon nyní neumožňuje.

„Zákon o distribuci vakcíny nám navíc neumožňuje dát do běžného zdravotnického oběhu vakcíny, které nejsou nakoupené přes Evropskou komisi. Pokud by ale například firmy projevily zájem, mohli bychom jim ji nabídnout. Zatím je to v teoretické rovině,” dodal ve čtvrtek.

Ať se vám nerozpadne vláda. Výrobce Sputniku Slovensku nabízí zrušení smlouvy

Evropa

O vakcínu požádal Čínu prezident Miloš Zeman na popud premiéra, sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zeman v úterý jednal na Hradě se zástupci čínské společnosti CITIC Europe Holding, mimo jiné o vakcíně.

Evropská léková agentura začala posuzovat ruskou vakcínu Sputnik V 

Evropa

„Podle zprávy velvyslanectví České republiky v Pekingu se čínská strana rozhodla této žádosti okamžitě vyhovět,“ doplnil Ovčáček. Prezident i premiér usilují rovněž o dovoz ruské vakcíny Sput­nik V. Její registraci začala ve čtvrtek řešit Evropská léková agentura (EMA), prověřuje ji i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

„Chceme být pouze v kontaktu, aby naše orgány mohly třeba v předstihu studovat dokumentaci, tak jak se to teď děje u vakcíny Sputnik V,” dovysvětlil svou žádost prezidentovi Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám