Hlavní obsah

Budapešť zavedla povinné roušky, rozdávají se u metra

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povinnost nosit roušky v hromadné dopravě zavedla od pondělí i Budapešť. Stejné nařízení platí také při vstupu do obchodů, na tržištích a při používání taxíků.

Foto: MTI

V budapešťském metru rozdávají roušky

Článek

Primátor maďarské metropole Gergely Karácsony však zároveň připustil, že při porušení zmíněného nařízení žádné sankce nehrozí, protože se nejedná o vládní nařízení. „Občané budou pouze upozorněni na povinnost nosit roušky,“ řekl televizi ATV.

Budapešťský dopravní podnik připravil pro cestující 60 tisíc kusů textilních roušek, které zdarma rozdávali na stanicích metra. „Textilní roušky je možné prát a žehlit,“ konstatoval dopravní podnik na sociální síti.

Evropská komise varuje Maďarsko. Kvůli viru nelze jít proti demokracii

Evropa

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že vyvrcholení krize je možné v Maďarsku očekávat 3. května 2020 a pak může dojít k uvolnění omezení volného pohybu osob. Členka krizového štábu Cecília Müllerová v této souvislosti upozornila, že v Maďarsku nadále stoupá počet infikovaných i obětí. „Až 80 procent infikovaných ale překoná nemoc s mírnými příznaky,“ dodala. Vláda a krizový štáb kladou důraz především na testování klientů v domovech sociálních služeb.

Maďaři postavili mobilní nemocnici za dva a půl týdne

Koronavirus

Orbán: Ztrátu míst nahradíme

Pokud nezaměstnaný nedostane ani po třech měsících nabídku k práci, tu mu nabídne stát. „Kolik pracovních míst virus zničí, tolik pracovních míst vytvoříme,“ přislíbil v pondělí v odpovědi na otázku poslanců maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Metro, nejstarší po londýnském

Poslanec za opoziční stranu Politika může být jiná László Keresztes se totiž předsedy vlády zeptal, zda vláda uvažuje o prodloužení vyplácení dávek v nezaměstnanosti. „Když po třech měsících skončí vyplácení dávek v nezaměstnanosti, nebude v Maďarsku člověk, který by nedostal nabídku k práci od zaměstnavatele nebo od státu,“ reagoval Orbán podle webu index.hu.

Poslanec opoziční strany Jobbik Péter Jakab vyčetl předsedovi vlády, že za měsíc a půl přišlo v Maďarsku o práci 51 tisíc lidí a dalších 100 tisíc pracovních míst je v ohrožení.

Maďarsko bude občanům garantovat pracovní místo, slíbil Orbán

Evropa

Poslanec připomněl, že členové premiérovy rodiny a jeho osobní kamarádi nadále bohatnou a mimořádným zdaněním jejich příjmů by se podařilo zachránit řadu pracovních míst. „Teď nemáte být solidární s členy své rodiny a kamarády, ale s národem,“ vmetl premiérovi do tváře opoziční poslanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám