Hlavní obsah

Brněnská nemocnice u sv. Anny připravuje studii k ivermektinu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA) připravuje klinickou studii k použití antiparazitika ivermektin k léčbě covidu-19. Na tiskovém brífinku to oznámila přednostka I. interní kardioangiologické kliniky Lenka Špinarová. FNUSA je první českou nemocnicí, která svým pacientům ivermektin podala.

Foto: Profimedia.cz

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Článek

„Byl vytvořen design studie, která prochází administrativními kroky. Chceme přizvat kohokoli, kdo má zájem se této studie účastnit,” uvedla na brífinku profesorka Špinarová. Podrobnosti projektu zatím nejsou.

Lékaři se postavili za svého kolegu primáře Michala Rezka, který jako první v Česku podal svým pacientům ivermektin. „Oceňuji, že pan primář chtěl nabídnout pacientům i něco dalšího, co by těm pacientům mohlo pomoct. Je známo za čtyřicet let, že lék pacientům neškodí,” řekla Špinarová.

Primář Rezek: Zájem o ivermektin je velký. Chceme ho zpřístupnit všem

Domácí

Sám Rezek poté zdůraznil, že ivermektin je pouze součástí podpůrné léčby a nelze ho považovat za lék kauzální, tedy za lék, který umí příčinu onemocnění odstranit. Apeloval na občany, aby po svých lékařích ivermektin sami nevyžadovali a naslouchali odborníkům. Podle něj není špatně, pokud se lékař rozhodne ivermektin nevyužít.

„Rozhodně si nemyslím, že by někdo měl vyžadovat ivermektin a tvrdit, že je to svatý grál, který změní léčbu covidu,“ řekl Rezek.

Brněnský primář Rezek: Stav většiny pacientů, kteří dostali ivermektin, se zlepšil tak, že mohli jít domů

Domácí

Odborníci z FNUSA se na brífinku také ohradili proti často opakovanému tvrzení, že je pro účinnost proti viru potřeba stonásobek běžné dávky ivermektinu. „Takové dávky my nepodáváme,” uvedl lékařský náměstek ředitele nemocnice Jindřich Olšovský.

Projekt chystá i FN Brno a Masarykova univerzita

Připravovaná studie týmu okolo primáře Rezka nebude jediným pokusem o zhodnocení účinnosti ivermektinu pro léčbu covidu-19. Minulý pátek oznámila FN Brno ve spolupráci s Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity úmysl připravit vlastní klinický projekt.

Mělo by se ho účastnit 30 pacientů z FN Brno. „Trváme na tom, že nasazení zatím nezavedených metod či nových léků musí probíhat kontrolovaně, na základě vědeckých postupů a respektovat etický a právní rámec pro výzkum na člověku,” uvedly instituce ve stanovisku.

První výsledky tohoto testu by měly být k dispozici v horizontu čtyř až šesti týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám