Hlavní obsah

Primář Rezek: Zájem o ivermektin je velký. Chceme ho zpřístupnit všem

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Chceme zpřístupnit lék Ivermektin všem, kdo mají zájem, řekl v úterý v rozhovoru pro Právo primář I. interní kardioangiologické kliniky FN u sv. Anny v Brně Michal Rezek.

Foto: archiv Michala Rezka, Právo

Michal Rezek

Článek

Minulý týden jste řekl, že se vám ozvalo několik primářů z jiných nemocnic kvůli ivermektinu. Zvyšuje se mezi lékaři zájem o tento lék?

Zvýšený zájem je jednoznačný mezi lékaři z různých nemocnic i mezi pacienty. Z nemocnic se na nás nejčastěji obracejí ti, se kterými spolupracujeme dlouhodobě například v oblasti kardiologie. Psali mi ale samozřejmě lidé i z jiných částí Česka s tím, že už je dodávka tady a kdy se k tomu dostanou.

Dohodli jste se už na předání nějakého množství?

K distribuci se zatím nedokážu vyjádřit. Lék je k dispozici v naší lékárně od včerejšího rána a od té doby se také intenzivně pracuje na tom, jak zajistit distribuci do nemocnic, ale také k ambulantním pacientům. Předpokládám ale, že v nejbližších dnech.

Primářka ARO: Ivermektin je bezpečný a zbavuje tělo viru

Koronavirus

Nemocnice obdržela balení pro 20 tisíc pacientů, rozvážet se budou i do jiných nemocnic. Jaké množství budete potřebovat vy?

Aktuálně máme hospitalizováno přibližně 130 lidí, další sem chodí ambulantně, a kdybychom si nechali i něco do zásoby, tak odhadem třeba pro pět set lidí. S takovým množstvím nějakou dobu vystačíme. Rozhodně nebudeme lék tady u nás ve větším množství zadržovat. Záměrem tohoto velkého nákupu bylo zajistit širokou dostupnost pro všechny lékaře a pacienty, kteří o to projeví zájem.

Objevují se případy, kdy lidé volají veterinářům a dožadují se přípravků s obsahem ivermektinu, které jsou však určeny pro zvířata. Co na to říkáte?

Lidé by jednoznačně neměli užívat žádné veterinární přípravky. Myslím, že v současné situaci a při současné dodávce léku do ČR to také není třeba. Nedokážu posoudit jakékoliv vedlejší účinky u nehumánních přípravků, k tomu by se spíš měli vyjadřovat odborníci na farmacii. Samozřejmě bych nikomu léky, které by měli užívat koně, nedoporučil.

Experti: Pozor na léky s ivermektinem pro zvířata

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám