Hlavní obsah

Britský ministr hájí prodlevu mezi dávkami vakcín, lékaři se obávají menší účinnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský ministr pro bydlení a místní samosprávu Robert Jenrick brání vládní strategii, podle níž druhá dávka očkovací látky proti koronaviru se bude podávat po 12 týdnech. Podle něj tak mohou první dávku dostat miliony lidí navíc. Reagoval tak na požadavky mnohých lékařů, kteří žádají zkrácení intervalu mezi oběma dávkami na polovinu, tj. šest týdnů.

Foto: Edgar Su, Reuters

Vakcína proti koronaviru od firmy Pfizer/BioNTech. Ilustrační foto

Článek

Odborníci se obávají, že dlouhé čekání mezi jednotlivými „várkami“ vakcíny snižuje z dlouhodobého hlediska její celkovou účinnost.

Vakcína Pfizeru účinkuje i proti nakažlivější mutaci viru

Koronavirus

Jenrick ale prohlásil, že miliony dalších lidí mohou „co nejrychleji“ získat „vysokou úroveň ochrany“ díky první dávce vakcíny od konsorcia Pfizer/BioNTech, když se budou druhé dávky podávat až po 12 týdnech.

Foto: Profimedia.cz

Ministr pro výstavbu Robert Jenrick

Britská lékařská asociace ale v soukromém dopise vládnímu šéflékaři Chrisi Whittymu, který zmíněných 12 týdnů rovněž hájí, doporučila interval zkrátit. Asociace doporučila zkrátit čekací dobu na druhou dávku na šest týdnů a podle serveru The Daily Mail vyzvala k „naléhavému přehodnocení“ současné politiky, kterou je „stále obtížnější ospravedlnit“.

Účinnost první dávky vakcíny Pfizer není vysoká, upozorňuje Izrael. Při čekání na druhou se nakazily tisíce lidí

Koronavirus

U obou dosud schválených a používaných vakcín ve Velké Británii, očkovací látky od Pfizeru a také té od firmy AstraZeneca (tzv. oxfordská vakcína), se spoléhá na to, že nejúčinnější budou dvě dávky, a to ideálně s odstupem tří týdnů. Avšak ve snaze zastavit šíření koronaviru od tohoto pravidla Britové upustili, aby mohli co nejdříve dát co nejvíce lidem první dávku.

Země schválila také vakcínu vyrobenou společností Moderna, ta by ale měla být Spojenému království dodána zřejmě až na jaře.

Bude očkování od Pfizeru správně fungovat?

Ve čtvrtek se objevila zpráva, že nemocnicím spadajícím pod britskou Národní zdravotní službu (NHS) dokonce může být „zakázáno podávat injekce”, pokud nebudou dodržovat strategii vlády Borise Johnsona v podobě oddálení druhé dávky, píše Daily Mail.

Zástupci společností BioNTech a Pfizer varovali, že nemají žádné důkazy, že jejich společně vyvinutá vakcína bude i nadále správně chránit, pokud bude posilovací dávka podána později.

Zpoždění možná nastane i u vakcíny AstraZeneca

Koronavirus

A bude dost druhých dávek?

Odbory vyzvaly vládního šéflékaře Whittyho, aby se čas mezi podáním druhé vakcíny zkrátil na šest týdnů kvůli možné „nepředvídatelnosti dodávek“ (vakcíny od Pfizeru). Tedy že po těch 12 - a více - týdnech nemusejí být potřebné druhé dávky k dispozici.

Foto: Profimedia.cz

Šéflékař Chris Whitty

Ve Francii „až” po šesti týdnech?

Není bez zajímavosti, že francouzský zdravotnický ústav (HAS) v sobotu navrhl, aby zdravotníci druhou dávku vakcíny proti covidu-19 podávali až po šesti týdnech - namísto současných 21 až 28 dní, jak doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO).

Ohroženým stačí jedna dávka vakcíny. Ale hlavně rychle, nabádá imunolog Thon

Domácí

Očkování tak podle ústavu během měsíce dostane o 700 tisíc lidí více a účinnost očkování nebude ohrožena, napsal list Le Figaro. Důvodem pro prodloužení rozestupu dávek jsou obavy z nedostatku preparátů a ze zhoršení epidemické situace.

Ve Francii se od prosince očkuje přípravky Pfizer/BioNTech a Moderna.

Reklama

Související články

AstraZeneca jen mladším?

Vakcína firmy AstraZeneca, jejíž možné nasazení v zemích EU bude příští týden projednávat Evropská léková agentura (EMA), možná nebude použitelná pro očkování...

Výběr článků

Načítám