Hlavní obsah

Británie řeší, jak pustit lidi na koncerty a do divadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Za „nejtvrdší oříšek k rozlousknutí” označil britský premiér Boris Johnson otázku opětovného rozjezdu živého umění, jako jsou koncerty či divadla. Řešením by podle něj mohlo být testování na protilátky proti koronaviru. Od návrhu jakýchsi „covidových pasů” britská vláda zřejmě ustoupila. Příští týden hodlá oznámit plán na postupné otevření ekonomiky.

Foto: Profimedia.cz

Zavřené divadlo

Článek

Britská opozice spolu s podnikateli tlačí na vládu, aby představila plán na otevření té části ekonomiky, která zůstala kvůli pandemii v podstatě celý minulý rok zavřená.

O možném řešení v úterý promluvil šéf kabinetu Johnson. Podle něj by mohlo být řešením absolvování takzvaných rapid testů, které u člověka dokážou odhalit množství protilátek. „To, v kombinaci s očkováním, bude pravděpodobně cesta dopředu,” řekl na tiskové konferenci.

Británie v počtu naočkovaných drtí zbytek Evropy

Evropa

Například noční kluby jsou bez přerušení uzavřeny už od prvního lockdownu z jara minulého roku. Divadla si zase stěžovala na to, že dodržování hygienických pravidel jim v podstatě znemožňuje smysluplně ekonomicky fungovat. Johnson mluví o nejtvrdším oříšku.

Testování návštěvníků by nebylo jednoduché. Lidé by museli nejdříve čekat ve frontě na odebrání vzorku a poté asi čtvrt hodiny na výsledek.

V Británii musejí lidé z rizikových oblastí do karantény

Evropa

Pořadatelé by tak pravděpodobně navýšili cenu za vstupné. Zároveň by muselo ministerstvo zdravotnictví vymyslet způsob, jakým řešit případně pozitivně testované a ty, se kterými přišli do kontaktu.

Podle veřejnoprávní stanice BBC by měla britská vláda příští týden zveřejnit plán postupného otevření obchodů a služeb. Johnson zdůraznil, že rozhodnutí by mělo být „opatrné, ale nevratné”.

Vakcína proti koronaviru pro děti? Vědci otestují AstraZeneku

Koronavirus

Britský ministr pro očkování Nadhim Zahawi oznámil, že vláda preferuje testování před očkovacími pasy. Představa, že by člověk musel být očkovaný, aby si mohl zajít do hospody nebo do muzea, zvedla velkou část obyvatel ze židle.

Spojené království vévodí evropskému žebříčku v počtu naočkovaných. První dávku už obdrželo přes 15,3 milionu obyvatel, kompletně naočkovaných je zatím 539 tisíc.

Británie chystá v tichosti očkovací pasy. A není jediná

Cestování

Anketa

Za jakých podmínek by měla otevřít česká divadla?
Diváci by podstoupili rapid test
46,3 %
Diváci by předložili potvrzení o očkování
18,3 %
Divadla by se zatím otevírat neměla
12,2 %
Je mi to jedno, nechodím do divadla
23,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 246 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám