Hlavní obsah

Británie v počtu naočkovaných drtí zbytek Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené království vévodí Evropě v proticovidovém očkování. Země už stihla podat vakcínu téměř čtvrtině svých obyvatel. Státy Evropské unie oproti tomu výrazně zaostávají. Nejhorší epidemická situace je aktuálně v Černé Hoře a České republice.

Článek

„V Anglii už jsme naočkovali všechny lidi z prvních čtyř prioritních skupin, které jsou potenciálně nejvíce rizikové. To byl náš první cíl, který jsme si určili,“ napsal na Twitteru premiér Boris Johnson.

Mezi prioritní skupiny britská vláda řadí zaměstnance a klienty pečovatelských domů, seniory ve věku 80+, pracovníky ve zdravotnictví, lidi ve věku 75 až 79 let a lidi ve věku 70 až 74 let.

Podle oficiálních vládních statistik stihla Británie na konci minulého týdne ve čtvrtek a pátek naočkovat více než půl milionu lidí za den. Jejím maximem je pak 598 389 naočkovaných z 30. ledna. Vakcínu celkem dostalo už 15,3 milionu lidí a půl milionu obyvatel už získalo i druhou dávku.

Do konce dubna chce mít Británie podle tamní vlády naočkovaných i zbylých pět potenciálně rizikových skupin, které jsou v rozpětí věku 50 až 69 let, a také mladší jedince, kteří trpí dlouhodobými zdravotními problémy.

Britové celkem zvládli naočkovat v přepočtu na 100 obyvatel 23,71 člověka. Z Evropy se jim nejvíce blíží Srbsko, kde byl před pár dny na oficiální návštěvě český premiér Andrej Babiš (ANO). Srbové zatím naočkovali 11,5 procenta své populace.

Babiš po návštěvě Srbska oceňoval, že si Srbové mohou vybrat vakcínu, kterou se nechají očkovat. Průměrně je tu naočkováno 30 až 50 tisíc lidí denně.

Srbové si mohou vybrat vakcínu k očkování, řekl Babiš

Evropa

V rámci Evropské unie si nejlépe vede Rumunsko s 5,93 procenta. Česko naočkovalo od konce prosince jen 4,23 procenta své populace, celkem použilo lehce přes 450 tisíc vakcín.

Právě Česká republika je společně s Černou Horou aktuálně nejhorší evropskou zemí v boji s pandemií. Černohorci mají na milion nakažených 827 případů, Češi 713. Výrazně se naopak podařila situace zlepšit Španělům a Portugalcům, kteří ještě nedávno byli na vrcholu Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám