Hlavní obsah

Británie chystá v tichosti očkovací pasy. A není jediná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie je připravena vydávat obyvatelům očkovaným proti covidu-19 speciální doklady pro cesty do zahraničí, pokud to budou jiné země vyžadovat, nechystá se je ale zavádět pro domácí využití. Informoval o tom v úterý podle agentury Reuters britský vládní koordinátor pro očkování Nadhim Zahawi. Takzvané vakcinační cestovní pasy už svým občanům začal vydávat například Island, v digitální formě je chystá i Dánsko.

Foto: Profimedia.cz

Vakcinační pasy či potvrzení o očkování se stanou v budoucnu důležitou součástí výbavy cestovatelů. Pokud však jejich stát nezaspí.

Článek

Certifikáty mají lidem umožnit volné cestování v případě, že je budou jiné země uznávat. Také státy EU začaly uvažovat o zavedení společných očkovacích certifikátů pro cestování v rámci schengenského prostoru, ale dosud převládl názor, že nejprve je třeba pokročit v očkování a také zajistit, aby nebyli diskriminováni neočkovaní lidé.

„Pokud budou mezinárodně jiné země vyžadovat potvrzení o očkování, pak je myslím správné, abychom to usnadnili,” řekl Zahawi v rozhovoru s veřejnoprávní BBC.

„Neuvažujeme o používání vakcinačních pasů pro použití v tuzemsku, to neplánujeme. Jak popsal premiér, budeme mít národní očkovací program kombinovaný s rychlým testováním, což je myslím správná cesta vpřed,” řekl Zahawi.

Exotika Čechům zavřená?

Do května chce mít britská vláda naočkované všechny lidi nad 50 let, kteří o to projeví zájem. Příští týden by měl premiér Boris Johnson oznámit plán opatrného uvolňování přísných protiepidemických opatření.

V České republice se o očkovacích pasech zatím mlčí. Může to tak znamenat, že až některé populární turistické destinace uvolní pravidla a umožní vstup právě třeba očkovaným, Češi nebudou mít tuto skutečnost jak dokázat.

Dá se očekávat, že tuto politiku mohou zvolit některé země na jihovýchodě Asie, které jsou v současné době světu víceméně uzavřené. Podobnou strategii však může zvolit velké množství dalších zemí závislých na turismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám