Hlavní obsah

Bojíte se koronaviru na oblečení? Praní na 60 je řešením

Novinky, jky

Jsou to otázky, které si v dnešních dnech klade skoro každý. Mohl mi nový typ koronaviru ulpět na oblečení? Jak dlouho se na něm může udržet a jak se ho zbavím? Odpovědi hledala australská viroložka Sacha Stelzer-Braidová, jejíž specializací jsou respirační onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Pračka může být v boji proti nebezpečnému viru dobrým pomocníkem.

Článek

Vědci z World Economic Forum mají za to, že koronavirus dokáže na měkkém porézním povrchu přežít zhruba 24 hodin. Rozdílem je, že oproti pevným povrchům (kliky, mobilní telefony) jimi může procházet vlhkost, a je tak méně pravděpodobné, že se na nich nashromáždí dostatek virů k tomu, aby člověka infikovaly, domnívá se Australanka.

Podle australské viroložky by lidé nyní měli prát své prádlo v pračce pravidelně a na 60 stupňů. Podle nedávné americké studie je onou magickou teplotou konkrétněji 56 stupňů Celsia.

„Ukázalo se, že praní oblečení či prostěradel na 56 stupňů Celsia nový koronavirus zabíjí. Voda nemusí být vroucí, to je zbytečné,” tvrdí Stelzer-Braidová s tím, že účinná může být i sušička prádla.

JAK DLOUHO MŮŽE KORONAVIRUS PŘEŽÍT...?
ve vzduchuKapénky viru by ve vzduchu mohly zůstat infekčními po dobu nejméně tří hodin. Vědci se však zatím neshodli na tom, zda lidé při jediném zakašlání či kýchnutí vyprodukují dostatek infekčních látek k nákaze další osoby.
na měkkém, porézním povrchuMluvíme o papíru, kartonových krabicích, ale i oblečení nebo třeba polštářích. Pokud se skrz předměty může dostávat vzduch a vlhkost, koronavirus by na nich měl zvládnout přežít maximálně 24 hodin.
na tvrdém, neprodyšném povrchuSklo, plasty či kovy dokážou nový koronavirus „hostit” podle všeho až 72 hodin. Nejsou porézní, a tak se mohou na jejich povrchu nebezpečné částice akumulovat.

Virus se může replikovat pouze uvnitř žijící buňky. Mimo ni nás může pouze infikovat. Pokud se mu to nepodaří včas, dojde k jeho sebedestrukci, popsala australská viroložka s tím, že by neměli lidé zapomenout na to, že na pevném povrchu může virus přežít až 72 hodin.

Další nemocnice odpadla. Trutnovu vydržely testovací sady týden

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám