Hlavní obsah

Banky moratorium na splácení úvěrů odmítají

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jakub Svoboda

Na konci minulého týdne ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) oznámila, že na jednání vlády navrhne šestiměsíční moratorium na splácení hypotečních, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů. Podporu má tento návrh i u guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka. Banky jsou však proti, odklady splátek lidem postiženým koronavirovou epidemií už nyní umožňují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V nedělní Partii v televizi Prima ministryně Schillerová uvedla, že na jednání vlády, navrhne, aby se na půl roku plošně pozastavilo splácení všech úvěrů jak pro běžné občany, tak pro podnikatele.

Schillerová chce plošně pozastavit splácení půjček a hypoték

Koronavirus

Schillerovou krátce po jejím vyjádření podpořil guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok. V České televizi řekl, že jde o „nutné záchranné opatření“. „Nezbývá než udělat tento hrubý nástroj, jehož ohromnou výhodou je, že rychle působí a působí plošně. Zákon musí říct, že se tyto splátky pozastavují na dobu několik měsíců,“ uvedl s tím, že délka odkladu je už věcí „politické kalibrace“. Tříměsíční odklad, který většina bank už nabízí, je nicméně podle Rusnoka nedostatečný, klonil by se k délce od čtyř do šesti měsíců.

Návrh u bank narazil

Návrh Schillerové na plošné šestiměsíční pozastavení splácení úvěrů se napříč bankovním sektorem nesetkal s pochopením.

„Jsme přesvědčeni, že ekonomicky pandemie rozhodně nepostihla všechny bankovní klienty, a snažíme se, aby naše pomoc směřovala co nejrychleji a v maximální míře především k těm, jejichž schopnost splácet byla pandemií postižena. Proto nepovažujeme návrh plošného moratoria za ekonomicky efektivní,“ sdělil Právu generální ředitel České spořitelny (ČS) Tomáš Salomon.

„Banka sleduje přípravu moratoria a podporuje rámec, který stanoví jasná pravidla a snadnou dostupnost zejména pro spotřebitele. Jsme přesvědčeni, že efektivní řešení by mělo být založeno na podpoře a odkladu splátek úvěrů poskytnutých těm, kteří jsou dopady pandemie skutečně zasaženi,“ uvedl pro Novinky Petr Plocek z UniCredit Bank.

„Návrh na plošný odklad splátek nepovažujeme za konstruktivní pomoc klientům, ekonomice ani společnosti. Banky jsou dnes mimo jiné technologické firmy, které se s náporem žádostí dokáží vypořádat a pomoct všem klientům, kteří pomoc skutečně potřebují,” uvedla pro Novinky mluvčí Equa bank Markéta Dvořáčková.

Podnikatelé budou moci požádat o odklad šesti nájmů

Ekonomika

„Toto plošné opatření (ve smyslu automatického odkladu pro všechny na šest měsíců) pro nás neřeší situaci, neboť bychom se museli se stejnou administrativní zátěží vypořádat s klienty, kteří by možnosti odkladu využít nechtěli. Klíčový je pro nás jednotný tržní proces (např. sladění počtu měsíců) s tím, že praktické provedení odkladu si každá banka řídí sama. Sjednocení přístupu k odkladu splátek je zásadní z pohledu bank i spotřebitele. Každé další opětovné otevření tématu odkladu splátek výrazným způsobem zasahuje do kapacitního zatížení banky, mimo jiné i jak naložit se stávajícím portfoliem klientů, kteří již odklad splátek na tři měsíce využili,” tlumočila Novinkám vyjádření Air Bank mluvčí Jana Karasová.

Také nejvyšší představitel Komerční banky Jan Juchelka vyjádřil přesvědčení, že banka dělá maximum pro to, aby její klienti současnou situaci okolo koronavirové epidemie zvládli překonat.

Podle generálního ředitele ČSOB Johna Hollowse nejsou dopady současné situace pro všechny stejné. „Soustředíme se proto nejen na pomoc těm, co ji potřebují a kterým skutečně pomoci můžeme, ale zároveň pokračujeme ve všech standardních činnostech, a jsme tu tedy i pro ty zákazníky, kteří potřebují financovat své plánované aktivity,“ dodal.

Měli jsme víc spořit, rezerva nám teď chybí, litují mnozí Češi

Finance

Nicméně banky podle vyjádření České bankovní asociace (ČBA), které Novinkám tlumočila její mluvčí Monika Petrásková, o návrhu ministryně jednají. „Poté, co svou úvahu o moratoriu paní ministryně vyhlásila, banky vyhodnotily situaci a zahájily diskusi s MF a ČNB, jak naplnit princip „plošnosti“ tak, aby byl naplněn účel tohoto opatření, tedy pomoci těm lidem a firmám, které se dostaly v důsledku pandemie do finančních potíží,” uvedla.

O odklad už požádalo 100 tisíc klientů

Banky také reagují tím, že odklad splátek hypoték i úvěrů již nyní klientům umožňují, denně zpracovávají stovky až tisíce žádostí. Podle aktuálních informací ČBA banky již přijaly téměř 100 tisíc žádostí o odklad. „Velice rychle přenastavily své systémy tak, aby zpracování tohoto množství plynule zvládly ve lhůtách, které jsou pro klienty vstřícné. Nápor žádostí je tak v tuto chvíli bez problémů zvládán,” doplnila pro Novinky Petrásková.

Banky se vesměs zaměřují na klienty postižené následky koronavirové epidemie, ovšem striktně na doložení dokladů netrvají, mnohým stačí čestné prohlášení klienta o jeho současné finanční situaci. Například Moneta Money Bank umožní odklad splátek všem klientům, podle vyjádření generálního ředitele banky Tomáše Spurného „budeme dopadem preventivních opatření zřejmě poškozeni všichni".

Banky odloží i více než tři splátky

Odklad splátek úvěrů je v současné době minimálně tříměsíční. Ovšem některé banky jich umožní odložit i více. Například ČS odloží splátky o šest měsíců, Equa bank o pět, Sberbank umožní odklad poloviny splátky na pět měsíců. Komerční banka odloží splátky jistiny firemních úvěrů až na pět měsíců.

S vlastním řešením přišla i Skupina ČSOB (ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, Poštovní spořitelna), která počínaje posledním březnovým dnem umožní klientům využít odklad splátek hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

Klienti budou moci využít odklad splátek jistiny těchto úvěrů na dobu šest až 12 měsíců, případně mohou získat tříměsíční odklad celé výše splátek. O odklad splátek mohou klienti požádat zdarma až do konce května. Odklad splátek spotřebitelských úvěrů je v ČSOB tříměsíční.

Úročení v době odkladu běží dál

Schillerová zároveň zmínila, že úrok u úvěrů by po dobu přerušení splácení měl být snížený na „symbolickou výši“. To by pro dlužníky v praxi znamenalo, že celková částka, kterou za hypotéku či půjčku bance nebo jiné finanční společnosti nakonec zaplatí, se jim příliš nenavýší.

V současné době však klienti většiny bank musí počítat s tím, že při odkladu splátek bude jejich hypotéka či úvěr i nadále úročen, a celková částka se tak navýší i o úrok za dobu odkladu splátek. Současně se přitom prodlouží splatnost úvěru.

Pouze Creditas a ČS neúročí hypotéky. „Po dobu odkladu neúčtujeme klientům úroky z hypotečních úvěrů, takže celková jistina i doba splácení hypotečního úvěru se nemění,” doplnil Filip Hrubý z ČS.

Odklad splátek hypoték? U většiny bank lidé prodělají

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám