Hlavní obsah

Schillerová chce plošně pozastavit splácení půjček a hypoték

– Praha • Aktualizováno

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne ve středu na jednání vlády, aby se na půl roku plošně pozastavilo splácení hypoték, spotřebitelských úvěrů i úvěrů podnikatelů. Šéfka státní kasy to řekla v nedělním diskusním pořadu Partie televize Prima.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Zároveň by podle ministryně měl být po dobu přerušení splátek snížen úrok u těchto úvěrů o „nějakou symbolickou výši”. Podle Schillerové by to nemělo ohrozit banky ani nebankovní poskytovatele úvěrů.

Návrhy ministryně podle svých slov konzultuje s Českou národní bankou i bankami. „I ČNB se kloní k tomu aby to bylo kompletní, aby banky nemusely řešit analýzy rizik,” uvedla Schillerová.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok v České televizi řekl, že opatření je v současnosti ekonomicky nutné.

Banky v reakci na slova ministryně uvedly, že už nyní odklad splátek umožňují. Podle ankety ČTK přijaly dosud přes 10 tisíc žádostí o odklad splátek hypoték, leasingů, spotřebitelských i firemních úvěrů klientů postižených opatřeními na zabránění šíření koronaviru. Plošnépozastavení nekomentovaly.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

S opatřením na plošný odklad splátek hypoték souhlasí i opoziční ODS. Předseda strany Petr Fiala uvedl, že je taková pomoc zasaženým mimořádná, ale je na místě.

„Mnoho lidí se kvůli koronavirové krizi ze dne na den ocitlo bez příjmů. Museli uzavřít provozovny, přišli o zakázky nebo o zaměstnání. S nečekanou situací nemohli počítat a připravit se na ni,“ uvedl Fiala.

Schillerová také dále chystá novelu zákona o spotřebitelském úvěru, která by měla řešit i situaci po konci půlročního moratoria. V novele uvažuje o snížení pokut za případné nesplácení úvěrů.

Vojtěch: Nastává kritická fáze epidemie

Koronavirus

Ministryně chce navrhnout i zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. „Je to daň, která mi nikdy nedávala smysl,“ uvedla ministryně. Zrušeny by však měly být i daňové odpočty hypoték. Zrušení daně navrhovala dlouhodobě pravicová opozice.

Nezaměstnanost by podle Schillerové mohla v důsledku koronaviru stoupnout o 1,2 až 1,3 procenta. Ministerstvo zatím počítá s tím, že ekonomické restrikce budou trvat do konce pololetí. Delší opatření by znamenala nutnost další novelizace rozpočtu, jehož plánovaný schodek byl navýšen na 200 miliard korun.

Tento týden vláda schválila jako jedno z dalších opatření na podporu podnikatelů vyplácení 15 tisíc korun měsíčně po dobu trvání opatření těm osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), které jsou nařízeními vlády postižené. Stát také již odpustil drobným podnikatelům část sociálního pojištění, konkrétně jeho minimální zálohy za půl roku od března do srpna.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) budou v ekonomice do 30. června chybět zdroje za 600 až 700 miliard korun. Část lze získat ze zásob firem, část dá stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám