Hlavní obsah

AstraZeneca v Evropské unii: co země, to jiná pravidla

Právo, ČTK, BBC, znk

Členské státy EU se nedokázaly shodnout na jednotném přístupu k očkování vakcínou britsko-švédské společnosti AstraZeneca. Snažily se o to poté, co Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) oznámila, že preparát může ve „velmi vzácných“ případech způsobovat krevní sraženiny.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Unijní ministři zdravotnictví se sešli ve středu večer na podnět portugalského předsednictví. K nalezení „jednotného hlasu“, což by „obnovilo důvěru veřejnosti v očkování“, je vyzvala i eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová.

Řada ministrů včetně šéfa českého zdravotnictví Petra Arenbergera sice v souladu s jejími slovy vyzývala k jednotnému přístupu, na tom se však nakonec zástupci vlád neshodli a hodlají o něm dále jednat. Některé země proto už oznámily různé věkové limity, které pro očkování látkou AstraZeneky zavádějí.

Zvyšte u lidí důvěru v AstraZenecu, vyzývá státy Brusel

Zahraniční

Německá, italská a španělská vláda například doporučily očkovat jen lidi od 60 let, Francie bude nadále očkovat vakcínou lidi nad 55 let. „Jsou známky lehkého rizika sraženin většinou u lidí pod 50 let, takže není důvod nepokračovat v očkování lidí ve věku 55 a více let,“ prohlásil šéf francouzské očkovací strategie Alain Fischer.

Sestra zemřelého vakcínu brání

Belgie zatím přeruší očkování touto vakcínou u lidí mladších 56 let. „Půjdeme příští čtyři týdny touto cestou a pak to znovu posoudíme,“ řekl ministr zdravotnictví Frank Vandenbroucke. Vakcinaci stoplo například i Estonsko.

Stanovisko EMA: Vakcína AstraZeneky může způsobit trombózu

Evropa

Mimo EU britská léková agentura MHRA doporučila, aby se lidem mladším 30 let podávaly jiné vakcíny než ta od AstryZeneky. Tamní ministr zdravotnictví Matt Hancock ovšem zdůraznil, že riziko výskytu krevních sraženin je po očkování látkou zhruba stejně vysoké jako u dlouhých letů, kdy člověk dlouhodobě sedí ve stejné poloze.

Britská lékárnice Alison Astlesová, jejíž bratr Neil v neděli zemřel poté, co se u něj po vakcíně od AstryZeneky objevila trombóza, řekla, že lidé by se měli i přesto nechat látkou naočkovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám