Hlavní obsah

Stanovisko EMA: Vakcína AstraZeneky může způsobit trombózu

Aktualizováno

Vyšetřování Evropské lékové agentury (EMA) prokázalo spojitost mezi vakcínou od AstraZeneky a případy trombózy. Krevní sraženiny může očkovací látka Vaxzevria od britského výrobce vyvolat, jedná se však o velmi vzácný nežádoucí účinek, uvedla EMA.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ve velmi vzácných případech se mezi nežádoucími účinky mohou vyskytnout neobvyklé krevní sraženiny a nízká hladina krevních destiček,“ uvedl zdravotnický výbor EMA.

Výbor pro hodnocení rizik (PRAC) lékové agentury v minulých týdnech podrobně zkoumal okolnosti 86 případů tromboembolických potíží, z nichž 18 skončilo úmrtím.

Potíže po podání vakcíny se podle EMA nejčastěji objevují u žen mladších 60 let, a to do dvou týdnů po aplikaci. Lékaři, zdravotnický personál i samotní pacienti by o riziku a příznacích specifických komplikací měli být podle evropské lékové agentury poučeni. Žádné konkrétní rady pro snížení rizika EMA nemá.

Mezi AstraZenekou a trombózami je souvislost, řekl zástupce EMA

Evropa

Evropská léková agentura se možnými dosud nezdokumentovanými nežádoucími účinky očkování vakcínou od AstraZeneky zabývala proto, že se u několika desítek pacientů z desítek milionů naočkovaných, kterým byla látka Vaxzevria podána, vyskytly netypické trombózy způsobující mozkové mrtvice.

Přínos vakcíny ale zdaleka převyšuje rizika vedlejších účinků, zdůraznila na středeční tiskové konferenci výkonná ředitelka Evropské lékové agentury Emer Cooková.

Británie bere vážně trombózy po očkování AstraZenekou, pozastavila testy očkování dětí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám