Hlavní obsah

Trump vyhlásil kvůli koronaviru stav nouze

• Aktualizováno

Prezident Donald Trump vyhlásil v pátek pro celé Spojené státy stav nouze. Toto opatření umožňuje rychle přijímat krizová opatření a současně usnadňuje přístup k federálním fondům. Nákaza se v USA potvrdila u téměř 2000 lidí, přes 40 jich zemřelo

Foto: Pool New, Reuters

Prezident Donald Trump

Článek

Opatření podle prezidenta dává vládě k dispozici až 50 miliard dolarů na boj s nákazou. Nemocnice by se měly řídit svými nouzovými plány a rozšiřují se pravomoci ministerstva zdravotnictví.

Prezident oznámil, že začne rozsáhlé testování obyvatel. V první polovině příštího týdne by mělo být v zemi k dispozici až půl milionu nových testů na koronavirus a brzy by jich měly mít USA díky spolupráci se soukromým sektorem celkem asi pět milionů.

„Udělaly se změny a testování se bude brzy provádět ve velmi velkém měřítku," uvedl prezident. Současně ale prohlásil, že nechce, aby test podstupoval kdokoliv na požádání, a že je potřeba mít „určité symptomy”.

Spojené státy se podle odborníků v současnosti potýkají s nedostatečným množstvím testovacích sad, a nemají proto přehled o skutečných rozměrech epidemie v zemi

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že poskytne 1,3 milionu dolarů (30,5 milionu Kč) dvěma firmám, které pracují na vývoji rychlého testu na odhalení nemoci COVID-19, kterou vyvolává koronavirus. Cílem je potvrdit přítomnost koronaviru v těle do hodiny.

Test kalifornské společnosti DiaSorin Molecular by podle ministerstva mohl být připraven ke schválení do šesti týdnů, test firmy QIAGE z Marylandu do dvanácti.

Trump řekl při následující tiskové konferenci, že Velká Británie, kde rychle roste počet nakažených koronavirem, může kvůli tomu přijít o výjimku ze zákazu cest do USA, kterým byly postiženy státy Evropské unie. Jiné země, kterým se daří s epidemií bojovat, mohou být podle slov z tohoto seznamu vyškrtnuty.

Dejte to nám, vzkázal Trump německé firmě pracující na vakcíně. Dáme to všem, zní odpověď

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám