Hlavní obsah

Testy na koronavirus spustila americká Národní garda na loď v karanténě z vrtulníku

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisko

U pobřeží Kalifornie zůstává v karanténě výletní loď Grand Princess. S podezřením na nákazu koronavirem je na palubě lodi nejméně 45 lidí. Kvůli nedostatečnému vybavení musela zasáhnout i americká Národní garda, která za pomoci dvou helikoptér dodala lodi testovací soupravy, uvedla agentura Reuters. Na palubě je dohromady přibližně 3500 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Národní garda letecky doručila na výletní loď u San Franciska sady na testování koronaviruVideo: Reuters

 
Článek

Dodávku testovací soupravy zprostředkovala společně s Národní gardou také pobřežní hlídka a Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

„Nenecháme loď zakotvit, dokud pasažéry neotestujeme na přítomnost koronaviru,“ uvedl guvernér Kalifornie Gavin Newsom.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Grand Princess skončila v karanténě poté, co z ní při okružní plavbě vystoupili dva lidé, kteří byli nakaženi koronavirem. Jeden z nich, 71letý muž, později v Kalifornii zemřel.

Test nemusí absolvovat všichni lidé na palubě. Jedná se pouze o zhruba padesátku lidí, které posádka izolovala v kajutách. Tito lidé totiž přišli do úzkého kontaktu s dvojicí nakažených.

Foto: Scott Strazzante, ČTK/AP

Výletní loď Grand Princess proplouvá kolem Golden Gate Bridge

„Jakmile budeme mít výsledky testů, společně s vedením státu Kalifornie rozhodneme o nejlepším kotvišti pro loď, abychom neohrozili bezpečnost cestujících, ale také okolních obyvatel,“ uvedla šéfka oddělení krizového řízení města San Franciska Mary Ellen Carrollová.

Grand Princess se pohybuje přibližně 112 kilometrů od kalifornského pobřeží. Tuto vzdálenost by urazila zhruba za dvě a půl hodiny.

V Kalifornii je zatím potvrzených 59 případů nakažení koronavirem. Jedná se o druhé nejvyšší číslo v USA po státu Washington, kde je potvrzených případů 70. Guvernér Newsom vyhlásil pro Kalifornii celostátní nouzovou situaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám