Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Po pirátské maturitě

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Vypadalo to včera pozdě večer na sítích jako radost rodičů z potomka, který je sice mimořádně nadaný, ale zároveň se příliš zhlédl v pocitu, že svět mu patří už teď a že starouši do toho nemají co mluvit. Přes to přese všechno se soustředil a odmaturoval. A tak ve veřejném prostoru hlasitě žuchaly šutry padající z mnoha voličských srdcí: Piráti se rozhodli, že vstoupí do Fialovy vlády!

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Tato politická maturita je nepovede ke komplikacím v beztak složité povolební krajině. Ale je důležitá především pro samotné Piráty. Matematicky vzato by se bez nich nová vládní koalice obešla, i kdyby jejich členstvo odmítlo vstup do vlády. Co by čekalo Piráty v opozici? Názory se různí. Například europoslanci Mikuláš Peksa a Markéta Gregorová by se tomuto odchodu nebránili, a Gregorová s tím dokonce spojovala naděje velké jako růžový slon.

Stejně relevantní by ovšem byl názor, že na stranu, která je tak zahleděna do sebe, že může po Napoleonovi zopakovat „La vibration de mon mollet gauche est un grand signe chez moi“ čili „Chvění v levém lýtku je pro mě skvělým znamením“, a která kvůli tomuto levému lýtku porušila slib, že půjde do vlády, není spolehnutí.

Konec dobrý, všechno dobré. To se nejen nabízí, ale také zní v úlevných reakcích lidí, kteří Piráty ve Fialově vládě chtěli. Jde ale o konec jednoho příběhu a není nikde psáno, že půjde o začátek krásného přátelství. Ano, členská základna Pirátů ukázala, že většinu 88 procent měli zastánci vstupu do kabinetu. Ale mentalita, kterou odhalili funkcionáři téže strany v rozhovorech pořízených během hlasování, nabízí jednoduché věci k zamyšlení.

Olga Richterová je první místopředsedkyně Pirátů a nově zvolená místopředsedkyně Sněmovny. Je to bezesporu jedna z nejvýraznějších postav této strany. Byla pro vstup do vlády. Zároveň se vyjadřovala tak, jako kdyby byla v této vládě premiérkou, anebo kdyby tu vládu sestavoval pirátský předseda.

Piráti jsou a zůstanou ve Fialově vládě juniorním partnerem, který je tam navíc zbytný. To je tvrdá realita. Postoj mistrů světa, který je Pirátům, jak se ukazuje, vlastní i bez ohledu na jejich reálnou sílu, může v budoucnu vést ke zjištění, že chápání politické práce, politické kultury a štábní disciplíny se mezi touto stranou a dalšími členy koalice fatálně liší. První náznaky podobné budoucnosti už přišly a byly v podstatě vyprovokovány.

Čerstvý maturant, který poučuje starší kolegy v zaměstnání, do kterého sotva nastoupil, nekončívá dobře. Buď se naučí spolupracovat, anebo může zkusit vlastní start-up. Uvidíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám