Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Obytňák by mohl zůstat v cirkuse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrej Babiš nejdříve sdělil, že své rozhodnutí, zda bude kandidovat na úřad prezidenta republiky, sdělí v září. Nedávno však svá slova upravil a nyní prý ani sám neví, kdy a jestli se do klání o Hrad vydá.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Své sliby měnil už nejednou. Stačí, když si vybavíte ten základní, že do politiky nepůjde, a pak ten, že nechce kandidovat do Sněmovny, nebude premiérem atd.

Na druhou stranu to znamená, že všechno může být jinak. Neoznámí, zdalipak se zapojí do soutěže prezidentských kandidátů v září, ale třeba dříve, nebo později, anebo vůbec.

Jak se jednou člověk zaslouží vlastním přičiněním o to, že mu není radno věřit, bere se každé jeho slovo jako potenciální žvást, či rovnou lež.

S Babišem máme v uplynulých dnech spojeny také dvě jiné události než rébus, jestli chce být prezidentem. Evropská komise uložila Česku pokutu více než 85 milionů korun za chyby v zemědělských dotacích.

Součástí je i sankce za střet zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše. Za toto konkrétní pochybení má ČR zaplatit zhruba 1,1 milionu korun.

Jak jste zvyklí platit? Klasicky v hotovosti, přes internet, mobilem anebo možná hodinkami?

Já vím, pokuta za Babiše tvoří milion a něco, a vydělávajících lidí je tolik, že kdyby se to rovným dílem rozdělilo, tak to bude pakatel, že jo, a vzhledem k tomu, že za Babiše bylo líp, nebuďte škrti a složte se Andrejovi na flastr…

O sumu ale nejde. Za prvé kýho výra mám přispívat miliardáři, který má střet zájmů, a cálovat za něj má občan?

Za druhé, z které hrušky tento strejda v zmijovce spadl, že si vůbec dovoluje uvažovat o obsazení funkce prezidenta republiky, když si ani neumí pohlídat vlastní ručičky, které šmejdí po dotacích?

Dnešek přinesl další zprávu spojenou s Babišem. Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl žalobu nynějšího šéfa hnutí ANO a bývalého českého premiéra Andreje Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent.

Babiš se bude soudit dál a je to jeho svaté právo. Jenže v případě, že by kandidoval na prezidenta a byl zvolen, měl by český stát unikátní sbírku svých hlav: od vězně estébáků až k jejich pravděpodobnému pomocníkovi. To by byl panečku pluralismus!

A to ještě v září čeká Babiše další soud v kauze Čapí hnízdo.

Zkrátka a dobře, Babišův obytňák by nemusel vyjíždět do jeho kampaně nekampaně, ale mohl by zůstat v cirkuse. Tam i se svým majitelem patří.

Reklama

Výběr článků

Načítám