Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Milion chvilek, jeden kočkopes

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikuláš Minář rezignoval na funkci předsedy spolku Milion chvilek. Chce založit hnutí, se kterým by se v příštím roce zřejmě zúčastnil sněmovních voleb. Vstup do politiky mladého, organizačně schopného člověka může být naděje. Nebo důsledek jeho mladého věku a schopností jen organizačních. Z toho může vyplynout příliš vysoké sebehodnocení a přirozená vada politického zraku, která dovoluje vidět pouze část prostředí, do kterého chce skočit po hlavě.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Minář své rozhodnutí oznámil veřejně, lze ho tudíž, na rozdíl od dob, kdy předsedal spolku, podrobit stejné proceduře jako jiné politiky. Žádné servítky vyvolané věkem nebo nezkušeností. Ostatně se sám tváří dost sebevědomě. Klíčová je následující Minářova věta o tom, jaký má být jeho politický subjekt: „Nové hnutí, které bude mít potenciál oslovit i tu část voličů, kterou nedokáže oslovit opozice, tedy současné voliče vládních stran, oslovit lidi, kteří jsou v deziluzi a nevolí, nebo ty, kteří volí vládní strany jako volbu z nouze.“

Na pražské Letné bývalo na některých shromážděních pořádaných Milionem chvilek obrovské množství lidí. Může to být mimořádně silný stimul pro člověka, který tyto masy lidí dokázal oslovit, přivést na jedno místo a dívat se z pódia na tyto nekonečné řady tváří, plakátů a transparentů.

Je však velmi nepravděpodobné, že by v těchto statisících lidí měli alespoň tisícinový podíl „současní voliči vládních stran“. Leda že by trpěli schizofrenií.

Minář končí v čele Milionu chvilek. Chce do politiky

Domácí

Mikuláš Minář je navíc jedním z vděčných objektů babišovské propagandy. Je někde mezi Kalouskem a Sorosem, akorát že na rozdíl od posledně zmíněných je mladý a perspektivní z hlediska dalšího rozpracování coby odporně demokratické postavičky. Který současný Babišův volič by najednou začal sympatizovat s (z jejich pohledu) takto provařenou figurkou?

Jo, kdyby Minářovo zatím tajné hnutí jim nabídlo víc prachů za nic, víc ponížení pro ty příliš chytré a příliš bohaté, přidalo k tomu povolení volně vybít svou nenávist k těm, kteří můžou za jejich podělané životy, a těm schopnějším zajistilo dobrou kariéru… Pak by to mohla být jiná.

Těžko věřit, že Minář myslel spojování sil vážně, zaznívá od opozice

Domácí

Jenže nic takového se od Mináře čekat nedá. Jedině kdyby prošel procesem, pro který mají všechny slovanské jazyky označení se stejným základem a česky to zní zk...it se. Politika sice takto semlela různé lidi i v Česku, sledujeme někdejší intelektuály, z nichž se stali demagogové nebo rovnou vlastizrádci. Ale není zatím jediný důvod takto podezírat Mikuláše Mináře.

Politická strana, která by dokázala oslovit společenské vrstvy, které jsou vůči sobě z definice  hodnotově nepřátelské, by musela být kočkopes. Takový kočkopes se chystá narodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám