Hlavní obsah

Těžko věřit, že Minář myslel spojování sil vážně, zaznívá od opozice

Novinky, Dominika Jeřábková, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mikuláš Minář odstoupil z čela spolku Milion chvilek pro demokracii a oznámil, že chce založit nové politické hnutí. Opozice kritizuje, že zatímco dříve vyzýval ke spojování sil, nyní je podle jejích zástupců naopak sám tříští.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předsedové opozičních stran (zleva) Vít Rakušan (STAN), Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti) a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (druhá zleva)

Článek

„Pokud někdo vyzýval ke spojování stran a k tomu, abychom tímto způsobem porazili hnutí ANO, a pak přijde sám s iniciativou, která síly tříští, tak je to jenom těžko pochopitelné,“ sdělila Novinkám předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Minář končí v čele Milionu chvilek. Chce do politiky

Domácí

Opozice se podle ní navíc paradoxně ocitla ve fázi, kdy se jí spojování daří. Odkazovala přitom na domluvené koalice do podzimních voleb. „Prokázali jsme, že jsme spojení schopni,“ uvedla Pekarová Adamová.

Během schůzek, které podnikl v létě Minář a jeho nástupce Benjamin Roll s předsedy opozičních demokratických stran, mluvili prý i o variantě, že by se objevil jako nestraník na nějaké ze společných kandidátek. „Byl dost tajemný a nechtěl říci více detailů, ale nevím o tom, že by řekl nějaký konkrétní důvod, proč tohle není ta správná cesta,“ doplnila Adamová.

Na dobrou spolupráci v nadcházejících krajských volbách upozornil také šéf Pirátů Ivan Bartoš, který v této souvislosti upozornil, že Minář vznik vlastní strany oznamuje rok před parlamentními volbami, a to poté, co již rok vyzývá opozici k netříštění sil.

Podobně Minářovo rozhodnutí vidí i předseda lidovců Marian Jurečka. „Je velmi zvláštní, když někdo, kdo volá po sjednocování a větší spolupráci, nakonec tuto svoji výzvu přetaví a pojme tak, že svým krokem dělá pravý opak. Těžko tomu původnímu úmyslu pak věřit,“ uvedl na twitteru.

 Fiala: Babiš se raduje

Předseda ODS Petr Fiala Novinkám napsal, že kroku Mikuláše Mináře ze stejných důvodů jako ostatní opoziční lídři nerozumí, radost z něj má podle něj pouze premiér Andrej Babiš (ANO).

Ani šéf hnutí STAN Vít Rakušan neskrýval z Minářova rozhodnutí zklamání. Zdůrazňoval přitom, že ačkoli má každý plné právo založit novou stranu nebo hnutí, je to v rozporu s tím, co hlásal ještě před pár měsíci. „STAN půjde dál svojí cestou a věřím, že v listopadu představíme projekt pro příští volby. Panu Minářovi přeji hodně štěstí,“ dodal.

Filip: Ukáže se, zda osloví vedle prázdné kritiky i programem 

Dle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se tím nyní ukáže, jak si u lidí Minář politicky stojí. „Myslím, že M. Minář vždycky něco říkal a něco jiného dělal. Pokud splní podmínky pro registraci strany nebo hnutí, pak se ukáže, jestli je schopen oslovit občany programem, nikoliv pouze prázdnou kritikou,” napsal Novinkám Filip.

Také předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček zpochybnil Minářovu věrohodnost, co se týče jeho výzev k politickému sjednocování. „Pan Minář si samozřejmě může dělat co chce, nicméně je evidentní, že ten, který nejvíce volal po sjednocení opozice ji bude dále drobit. Něco to vypovídá o jeho věrohodnosti."

Předseda SPD Tomio Okamura Minářovo rozhodnutí označil za „podraz” na výše zmíněné opoziční strany, kterým tak vzniká nová konkurence. „To se potvrzuje i na rozhořčených reakcích jejich představitelů. Úsměvné je, že právě představitelé všech těchto stran pomohli panu Minářovi ke zviditelnění a ten je teď všechny podrazil,” sdělil Novinkám Okamura.

Na dotaz reakce dosud nezareagoval premiér Andrej Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám