Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: IQ, tykev a blín

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří čtenáři neradi vidí, když se zabývám premiérem. Mne to taky netěší. Ale je to jednou premiér, tak se o něm psát musí. Navíc je jen malá šance, že v čele vlády bude někdy stát takový lumen. Andrej Babiš přitom ty svoje vylomeniny jako by dělal schválně.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Naposledy se vyznamenal při odpovědích na interpelace poslanců minulý čtvrtek. Stanislavu Blahovi z ODS řekl: „Pane poslanče, já vám chci jenom říct, že tu vaši věznici, protože jste byl neschopný s tím něco udělat, dáváme do pořádku. A nechte si změřit IQ, protože ty vaše otázky jsou bez komentáře.“ Celý doslovný přepis je z hlediska zkoumání IQ mimořádně zajímavý.

Předně se musí poznamenat, že Blaha se o žádné věznici nezmínil ani slovem. Odpověď s věznicí je tak pozoruhodná z hlediska IQ. Předtím premiér prohlásil: „Pan poslanec zůstal věrný své pověsti a programu Antibabiš, nic jiného neumí.“ Blaha se ale jen ptal premiéra na případ otrávené Bečvy.

Poznatky z hlediska IQ se nám začínají povážlivě hromadit. Premiér se nezastavil: „Vy fakt nemáte jiný program než Agrofert nebo Babiše? To je fakt jako velká bída. Velká bída.“ To však už není o IQ, ale patří to do žánru dopisů do redakce: „Můj soused mě furt ozařuje ze své žehličky.“

Věrnost faktickému materiálu nás zavazuje, abychom se zastavili také u dalšího vstupu pana premiéra během týchž interpelací. Olga Richterová od Pirátů se ho ptala na statistiku úmrtí na covid-19. IQ se vyburcovalo a vyplivlo toto: „Čím hůř pro Českou republiku a pro občany, tím líp, pokud jde o pirátskou stranu. To vám dělá radost, že jo?“

Kromě toho se Babiš obořil na řídícího schůze Tomáše Hanzela (ČSSD), aby mu „laskavě neskákal do řeči“. Babiš je poslanec a jednací řád Sněmovny praví: „Poslanec má mluvit k projednávané věci. Odchyluje-li se od ní nebo překročí stanovenou řečnickou lhůtu, může na to předsedající poslance upozornit a volat jej k věci.“ Babiš zapomněl, že není v Čapím hnízdě.

V tomto okamžiku se mohla přihlásit tykev a se svým IQ vyzvat premiéra na souboj těžkých vah. Bylo by to napínavé klání s otevřeným koncem.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

V posledních dnech se často spekuluje, že Miloš Zeman chce Babiše odstavit a mít úřednickou vládu, kterou by fakticky řídil. Na první pohled nemůže být hůř než s tímto premiérem a tímto kabinetem. Ale zmíněná operace v režii Hradu už tu jednou byla. Důvěrně známou tykev by v případě tohoto tahu jen vystřídal stejně provařený blín.

Reklama

Výběr článků

Načítám