Hlavní obsah

Babiš v ráži. Vy jste skutečně nechutná a vy si změřte IQ, prohlásil na adresu poslanců

Novinky, Klára Beranová, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) se při čtvrtečních interpelacích pustil zostra do opozičních poslanců. Stanislavovi Blahovi (ODS), který se zajímal o mrtvou Bečvu, vzkázal, ať si změří IQ. Pirátku Olgu Richterovou zase označil za „skutečně nechutnou“, když se ptala na zveřejňování statistik mrtvých s koronavirem. Tradičně pak argumentoval na dotazy opozice, že jejich agendou je Antibabiš.

Babiš při interpelacích urážel poslanceVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Pan poslanec zůstal věrný programu Antibabiš. Nic jiného neumí. A nechte si změřit IQ, ty vaše otázky jsou bez komentáře,“ reagoval premiér na dotazy poslance Blahy k Bečvě.

Občanského demokrata se vzápětí zastal lidovec Marek Výborný. „Vaše reakce jsou nepřiměřené, tohle nemůže přece na půdě Sněmovny zaznívat,“ uvedl krátce k premiérovým slovům.

Brabec o mrtvé Bečvě: Je to živý spis

Domácí

Blahu zajímalo, proč trvá vyšetřování úhynu ryb po vypuštění kyanidu do řeky už 53 dní. „Není to navíc poprvé, co do Bečvy vytekly kyanidy. Máte proto plán, jak pokračovat, kdyby se neštěstí stalo znovu?“ tázal se také.

Kdo vypustil kynid do Bečvy, není ani po skoro dvou měsících jasné. Jako o možném původci znečištění s spekuluje i o společnosti Deza ze skupiny Agrofert, kterou Babiš vložil do svěřenského fondu. Ta to ale odnítá. Podle Blahy unikají kyanidy z Dezy pravidelně.

Česká inspekce životního prostředí, která se případem zabývá, na něj uvalila informační embargo. Vzorky z Bečvy nyní posuzuje odborný znalec, posudek by měl být hotov do 20. prosince.

„Vy jste skutečně nechutná“

O chvíli později se zase premiér dostal do roztržky s Pirátkou Richterovou. Ta premiéra interpelovala s tím, zdali bude resort zdravotnictví dále zveřejňovat informace o počtu mrtvých s koronavirem.

Tahle debata je nechutná. Babiš se přel s pirátkou, zda má Česko nejvíce mrtvých

Domácí

Šlo o reakci na šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška, který podle informací Blesku na sněmovním zdravotnickém výboru uvedl, že by byl pro, aby se nezveřejňovaly tyto statistiky každý den.

„Vy jste skutečně nechutná, že pořád mluvíte o mrtvých. Vám to dělá radost? Asi jo. Čím hůř pro české občany, tím lépe pro Pirátskou stranu,“ prohlásil. Její dotazy za nechutné označil i při minulých interpelacích.

Maláčová se vzdává. Podpoří opoziční návrh na zmrazení poslaneckých platů

Domácí

Celou diskusi následně vygradoval její kolega Mikuláš Ferjenčík, který přinesl premiérovi ke sněmovnímu pultíku ceduli s nápisem „lhář“.

„Myslím, že institut interpelací v tomto okamžiku postrádá smysl, doufám, že se s další interpelací vrátíme do normálních kolejí,“ reagoval místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD). Právě on měl na starosti chod jednání.

„Mám na vás složku“ 

Babiš však odvětil, ať mu neskáče do řeči, a tepal opozici dál. Uvedl, že má na její zástupce „složku“, která dokazuje, jak si v průběhu roku protiřečili. Ostře se pustil především do šéfa Pirátů Ivana Bartoše, který podle něj nejdříve plošné nošení roušek vládě v srpnu vyčítal.

Dále se obul také do lékařky Soni Pekové, kterou Starostové a nezávislí navrhovali na státní vyznamenání. Vadilo mu, že prý nepřesně odhadovala, že koronavirus do Vánoc zmizí.

„Mlčte radši, lidi nejsou hloupí a všechno si pamatuji včetně oslavy na Karlově mostě,“ prohlásil Babiš.

Opozice nechápe, proč vyšetření vládních kroků navrhuje Hamáček. Vznik komise podporuje

Domácí

Narážel tak na akci Prostřený stůl na Karlově mostě, kterou se její organizátoři chtěli v červnu rozloučit s koronavirovou krizí. Mezi účastníky byli například poslanec Dominik Feri (TOP 09) nebo tehdejší poslankyně a nynější senátorka Miroslava Němcová (ODS).

Výběr článků

Načítám