Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Rodičovská a nepoučitelná ČSSD směřující k pádu - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Přístup naší nejstarší politické strany ke zvýšení rodičovské je možné popsat parafrází výroku ruského premiéra Černomyrdina, který vládl v Rusku v letech 1992 až 1998. Sociální demokraté se dlouho snažili přivlastnit si téma klíčové pro většinu české populace, až to dopadlo jako vždycky. ČSSD se naprosto zesměšnila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Její ministryni sociálních věcí Janě Maláčové zlé jazyky dlouho přezdívají „dávkomat“. Posmívají se tak posvátnému nadšení sociálnědemokratické reprezentantky, která se v duchu více než stoleté tradice své strany zasazovala o snížení sociálních rozdílů ve společnosti. Zvýšení minimální mzdy, důchodů a přerozdělení výdělku státu šlo správným směrem.

Jeden průzkum veřejného mínění za druhým ale potvrzuje, že veškeré zásluhy si přivlastňuje premiér Andrej Babiš a jeho vládní hnutí ANO. Šéf Strakovy akademie se u rozdávání peněz zároveň zvládá tvářit jako zodpovědný hospodář, který brzdí rozhazování oranžového koaličního partnera.

Tradiční levicoví voliči tudíž nemají důvod volit sociální demokraty. Jejich touhu po solidaritě a přerozdělování uspokojuje miliardář, který má dost peněz na krásné marketingové balení. Tváří se jako člověk z lidu. Poslední prohra ČSSD ve věci štědřejší rodičovské je další hřebík do její rakve, která se už tak množstvím hřebíků zdá kovová.

Poslanci rozhodli, 70 tisíc rodin vyšší rodičovskou nedostane

Domácí

Oranžový tým seřazený za kohortou ministryně Maláčové vzdal zápas o rodičovskou s větším koaličním partnerem. Je to další ze série chyb, tentokrát ovšem zásadní. Těžko pochybovat o tom, že by většina populace nepřála rodičům štědrý příspěvek státu na výchovu jejich ratolestí. Děti totiž představují budoucnost národa. Třísettisícový příspěvek má po právu patřit všem, ne jen rodičům nově narozených dětí.

Nejde pouze o to, že výchova dětí znamená velké finanční nároky a rodiče si dané peníze zaslouží. Zvýšení rodičovského příspěvku pro všechny rodiče, kteří vychovávají děti do čtyř let, znamená také přínos pro českou ekonomiku. Každý, kdo 300 tisíc obdrží, následně zvýší domácí poptávku po zboží. Poptávka spotřebitelů je pro hospodářský rozvoj zásadní. Potvrdila to také analýza ministerstva průmyslu a obchodu za rok 2019. Více zde.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Pokud takto budou sociální demokraté pokračovat dál, jejich budoucnost se jim už úplně vymkne z rukou. Bude záležet na hnutí ANO, jestli bude chtít pěstovat poslušného sociálního koaličního partnera, nebo vsadí na jiné politické subjekty. ČSSD by nejvíce prospěla cesta, kterou si prošla ODS. Očista opozičních lavic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám