Hlavní obsah

Starostu zavřeli, na úřad nastoupila jeho rovněž odsouzená manželka

Kuriózní situace se stala ve francouzském městě Levallois-Perret u Paříže. Starostu Patricka Balkanyho soud v pátek poslal na čtyři roky do vězení za daňové úniky ve výši 13 milionů eur (337 milionů korun) a korupci. A zatímco Balkany už si trest odpykává, na úřad nastoupila jeho manželka Isabelle, jež byla jeho první náměstkyní. Sama přitom dostala v téže kauze tři roky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vzhledem k tomu, že Isabelle Balkanyová do výkonu trestu ze zdravotních důvodů nenastoupila a proti rozsudku se odvolala, dočasně nahradila svého manžela v čele města, jak v sobotu radnice 65tisícového města oznámila.

Technicky jí totiž nic nebrání úřad zastávat - a to i přesto, že nesmí stejně jako manžel několik let vykonávat veřejné funkce. Na radnici tak může setrvat do doby, než soud projedná její odvolání.

Jakkoliv je celá situace absurdní, z právního hlediska je vše v pořádku, píše francouzský tisk. Ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová ale střídání na radnici v Levallois-Perret označila za šokující.

Úniky za miliony

Balkanyho skandály jsou ve Francii velmi známé už desítky let. Někdejší přítel prezidenta Nicolase Sarkozyho byl často souzen v různých aférách už v minulosti. Málokdy byl ale odsouzen jako v roce 1996 za to, že ve své domácnosti nechal pracovat zaměstnance radnice.

Se svou manželkou, která se před začátkem současného procesu loni v květnu pokusila o sebevraždu, tvoří podle francouzského tisku nerozlučný pár. Odsouzeni byli za to, že v letech 2010 až 2015 řádně neplatili daně, především ze svých luxusních nemovitostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám