Hlavní obsah

Ruská firma prodává nesmrtelnost. Pacientům zmrazí mozek i celé tělo

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská společnost KrioRus nabízí svým pacientům zmrazení v nádobách s tekutým dusíkem. To jim má zajistit nesmrtelnost a cestu do budoucnosti, až budou vědecké poznatky na takové úrovni, že budou lidé schopni rozmrazené tělo přivést zpět k životu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská firma nabízí zmrazování mozků i celých tělVideo: Reuters

 
Článek

Uvnitř laboratoří firmy KrioRus to vypadá jako v mezinárodním centru pro vesmírný výzkum, ve skutečnosti jsou však v nádobách, které vidíte na videu, ukryté mrtvoly místních „pacientů“.

V malém skladu u Moskvy se v kapalném dusíku vznáší zhruba 71 mozků a těl. Jejich majitelé věřili tomu, že jednoho dne najde věda způsob, jak jejich těla oživit.

V USA poprvé „zmrazili“ a po operaci oživili pacienta

Věda a školy

„Do Dewarovy baňky se vejde osm až dvanáct lidí, v závislosti na typu těla, případně několik desítek klientů, kteří se rozhodli pro konzervaci hlavy, případně mozku,“ popisuje Ivan Stěpin, zástupce společnosti KrioRus.

Klient doufá, že se po smrti opět jednou setká s vlastní matkou

Posmrtné zmrazení představuje mezi lidmi čím dál tím větší trend. Ať už se jedná o rodiče, manžele, domácí mazlíčky nebo sebe sama, lidé stále častěji věří, že až budou opět přivedeni k životu, budou existovat technologie na jejich vyléčení. Sklad, který vidíme na videu, je již čtvrtým, který společnost otevřela.

V úspěch doufá i Alexej Voroněnkov, který společnosti KrioRus zaplatil za zmrazení mozku své matky. A plánuje totéž udělat i s vlastním tělem, až zemře.

Rusové zmrazili mozek vědce, který chtěl vracet mrtvé k životu

Věda a školy

„Udělal jsem všechno, co bylo potřeba, abych kryoprezervoval svou matku, i když ona sama nikdy nevyjádřila podobnou touhu. Ale tu zodpovědnost jsem na sebe vzal. Byli jsme si spolu velmi blízcí a tohle je jediná šance, že se znovu setkáme,“ věří klient, který zaplatil společnosti standardní taxu za kryoprezervaci, jak se odborně takovému zmrazení těla říká.

I ředitelka společnosti si nechává své blízké zmrazit

Levná záležitost to zrovna není. Firma si účtuje za zmrazení mozku 15 tisíc dolarů, tedy zhruba 340 tisíc korun. Za zmrazení celého těla musí „pacienti“ zaplatit 36 tisíc dolarů, tedy zhruba 820 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Kryonika táhne i v USA: Nádrže pro uchovávání zmrazených těl ve Středisku kryoniky v americkém Michiganu.

Podle ředitelky firmy se však taková investice vyplatí. „Obracejí se na nás lidé, kteří velice milují své blízké a jsou připraveni pro ně udělat i nemožné. Co dělají běžní lidé pro své příbuzné? Léčí je, vystrojí jim krásný pohřeb. Ale tito říkají ne, my jim dáme alespoň nějakou šanci,“ nechala se slyšet šéfka KrioRus Valeria Pridová. Sama už nechala posmrtně zamrazit svoji matku, manžela i psa.

Vajíčka a spermie, to jsou úspěchy současné kryoniky

Metoda kryoprezervace, vratného zmrazení, spočívá v uložení mrtvých těl do obřích nádob s tekutým dusíkem a uchováváním při teplotě minus 196 stupňů Celsia.

V ideálním případě by se sem těla měla dostat do čtyř hodin od smrti. To, kdy a zda vůbec budou opět přivedena k životu, závisí na budoucím vývoji lékařství. Podle zastánců tohoto postupu při takto extrémní teplotě nedojde k narušení buněk ani za tisíc let, a proto bude možné mrtvé znovu oživit.

Zmrazení vajíček nezaručuje, že v budoucnu otěhotníte. Úspěšnost je méně než pětinová

Děti

Největším praktickým úspěchem kryoniky je v současnosti uchovávání lidských vajíček, spermií a embryí, která jsou i po letech schopná normálního vývoje.

Nikomu se však zatím nepodařilo přivést k životu zmrzlý složitější organismus, jakým je třeba potkan, natož tvora velikosti člověka.

Hlavní problém spočívá v tom, že každý orgán potřebuje k zachování svých funkcí odlišnou teplotu. Úspěchem by teoreticky mohlo skončit klonování z jednotlivých zmražených buněk, což se osvědčilo například v Japonsku na telatech.

Vědci by se v budoucnu museli naučit oživovat mrtvé

Významnou překážku v budoucím oživení zmrazených osob představuje fakt, že z právních a morálních důvodů nelze zmrazit člověka zaživa, i kdyby to sám vyžadoval. S kryonickým procesem se čeká až na chvíli, kdy je po zástavě srdce prohlášen za mrtvého.

Vědci tedy budou muset během příštích století přijít nejen s řešením, jak obnovit funkci zmrzlých orgánů a mysli, ale také s technikou, jak oživit mrtvá těla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám