Hlavní obsah

Zmrazení vajíček nezaručuje, že v budoucnu otěhotníte. Úspěšnost je méně než pětinová

Novinky, das

Stále více žen, které z nějakého důvodu odkládají své těhotenství na dobu neurčitou, spoléhá na zmrazení vajíček. Bohužel ani tento krok jim ale nezaručuje, že posléze skutečně otěhotní. Úspěšnost jednoho IVF zákroku je v těchto případech průměrně 18 %. Často tak ženy musí podstoupit hned několik IVF pokusů a ani tak není jistota, že se to podaří.

Foto: Profimedia.cz

Kliniky dávají ženám často falešnou naději.

Článek

Odborníci z centra umělého oplodnění v britském Newcastlu zanalyzovali data všech žen, jež podstoupily IVF ve Velké Británii za posledních 15 let. Zaměřili se i na ženy, jež podstoupily tento zákrok pomocí zmrazeného vajíčka. Úspěch takového oplodnění byl přitom v průměru 18procentní (necelá pětina).

Samozřejmě díky vědě a vývoji v tomto odvětví medicíny se to poslední roky zlepšuje a jsou i kliniky, které mají úspěšnost jednoho zákroku vyšší než 18 procent, nicméně i tak se nejedná o žádná závratná čísla.

K úspěšnému těhotenství ze zmrazených vajíček je často zapotřebí hned několik pokusů.

Každá žena by si tohoto měla být vědoma, stejně tak toho, že hormonální stimulace před odebíráním vajíček a jejich zmrazení a následně i při IVF je pro organismus velká zátěž a nemusí se to obejít bez zdravotních potíží.

Toužíte po dítěti? Zvolte správnou strategii

Děti

Samozřejmě je mnoho žen s nejrůznějšími zdravotními problémy, pro které jsou zmrazená vajíčka alespoň nějakou nadějí na to mít v budoucnu děti, zde o smyslu není třeba pochybovat.

Nicméně jsou-li ženy zdravé, měly by při svých rozhodnutích vždy zvážit všechna pozitiva i negativa a nerozhodovat se jen dle reklam mnohých center neplodnosti. Kliniky léčící neplodnost totiž často dávají ženám falešnou naději, a to tím, že zveličují své úspěchy se zmrazenými vajíčky.

Jedna londýnská klinika například tvrdila, že šance na otěhotnění se zmrazenými vajíčky je vysoká a pohybuje se okolo 65 procent, přičemž realita byla jen 15 %. V posledních letech se míra úspěšnosti zvyšuje, nicméně stále se jedná o hodnotu max. 19 % na jeden cyklus.

Mnoho mladých žen do svých třiceti let preferuje kariéru, ale pak se často ocitají v situaci, kdy nemají nejen děti, ale ani partnera. Ze strachu, že by později nemusely otěhotnět, tak přistupují k zamrazení svých vajíček.

Málokterá z nich si ale uvědomuje, že až 85 % vajíček vůbec nepřežije samotné rozmrazování, natož samotný cyklus oplodnění vajíčka a uchycení se v děloze.

Statistiky jsou v tomto směru neúprosné. Například ženy nad 35 let potřebují v průměru 30 zmrazených vajíček, aby otěhotněly.

Nejdřív kariéra, potom rodina. Stále více žen si preventivně zamrazuje svá vajíčka

Děti

„Než se ženy rozhodnou pro oddálení mateřství na později, měly by znát všechna rizika, a to od nízké míry úspěšnosti jednotlivých IVF cyklů, přes vysoké náklady, které k tomu vynaloží, až po vedlejší účinky spjaté s hormonální stimulací při odebírání vajíček před zmrazením a samotné IVF,” upozorňuje pro Daily Mail profesor Adam Balen z Royal College pro porodníky a gynekology.

Šance na úspěch IVF

Míra úspěšnosti IVF velmi záleží na věku ženy podstupující léčbu, stejně tak na příčině neplodnosti.

U mladších žen je větší pravděpodobnost úspěšného těhotenství. IVF se naopak často nedoporučuje pro ženy starší 42 let, protože šance na úspěšné těhotenství a narození dítěte jsou minimální.

Zamlklý potrat – tichá bolest, která vás zaskočí nepřipravenou

Děti

Mezi lety 2014 a 2016 byla úspěšnost IVF a narození živých dětí:

  • 29 % u žen do 35 let
  • 23 % u žen ve věku 35-37 let
  • 15 % u žen ve věku 38-39 let
  • 9 % u žen ve věku 40-42 let
  • 3 % u žen ve věku 43-44 let
  • 2 % u žen starších 44 let

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

I strava může zvýšit šance na otěhotnění

S odkládáním rodičovství na později přibývá žen, které mají problém s otěhotněním. Tyto ženy by často udělaly cokoliv, aby daný stav zvrátily. Podle odborníků...

Výběr článků

Načítám