Hlavní obsah

Na Kuřimsku roznášejí roušky prvorepublikoví četníci

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kuřimi na Brněnsku a v okolních obcích se o roznášení roušek do domácností starají nikoli policisté nebo strážníci, ale prvorepublikoví četníci. Jde o partu zhruba deseti nadšenců, milovníků historie, která se rozhodla poněkud netradičně pomoci s ochranou veřejnosti před šířícím se koronavirem.

Foto: Vojtěch Halouzka, Právo

I členové muzejní expozice v Kuřimi, která je věnovaná prvorepublikovým četníkům, roznášejí roušky.

Článek

Roušky si četníci sami šijí a ze svého sídla, historické expozice v Kuřimi, která je kopií prvorepublikové četnické stanice, vyrážejí v dobových uniformách do ulic. Četníky s rouškami pod vedením štábního strážmistra Aleše Medka vyhlížejí především ti nejmenší.

Foto: Vojtěch Halouzka, Právo

Četníci se zaměřují na nejmenší.

Dobrovolníky čekají obchůzky nejen v Kuřimi, ale také například v Moravských Knínicích, v České, Malhostovicích nebo v Lelekovicích. Radnice vždy nejprve ohlásí rozhlasem, že dorazí četníci s rouškami. Jeden z členů hlídky při pochůzce zvoní na klasický zvoneček, který si nese, aby nemusel zacházet k domovním dveřím. Kdo potřebuje roušku, jen vyjde ven. Dostává ji darem a každé dítě navíc i omalovánku nebo obrázek.

Foto: Vojtěch Halouzka, Právo

Roušky si šijí sami.

„Snažíme se zároveň lidi poučit o tom, jak se mají o roušky starat, pobavit je a především těm dříve narozeným dodat odvahy s tím, že vše zvládneme,“ dodal velitel četníků.

Nosit roušku už nemusí děti do dvou let a řidiči

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám