Hlavní obsah

Mistrovství světa v hraní na kytaru bez kytary přilákalo do Finska tisíce lidí

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alespoň jednou to udělal snad každý. Na kytaru třeba ani nehrajete, žádnou po ruce nemáte, přesto vám to nedá a v rytmu melodie začnete brnkat na imaginární nástroj. V angličtině pro to existuje i termín - „Air Guitar“ (vzdušná kytara).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mistrovství světa v hraní na kytaru bez kytary přilákalo do finského Oulu tisíce lidíVideo: Reuters

 
Článek

Ve finském Oulu se už od roku 1996 pořádá mistrovství světa v hraní na kytaru bez kytary. Letos se klání účastnilo dvacet „vzdušných“ kytaristů z celého světa včetně Spojených států, Austrálie, Francie, Kanady, Ruska, Velké Británie, Islandu a samozřejmě domácího Finska.

Finále soutěže v pátek 23. srpna sledovaly navzdory deštivému počasí tři tisíce lidí na náměstí Rotuaari.

Vítězem klání se stal Američan Rob „Markýz“ Messel. Od poroty získal nejvyšší známky za „hladké a zenové představení“. Naopak Alex „Jinja asasín“ Roberts z Austrálie vybojoval druhé místo díky „explozi energie“, kterou se mu podařilo předat publiku. Bronzovou příčku obsadil Frederic „Francouzák“ Reau za „použití tradiční techniky vzdušné kytary“.

Cílem soutěže je prý prosazování světového míru. Na oficiálních stránkách mistrovství se uvádí, že by „skončily války, zastavily se změny klimatu a zmizely všechny špatné věci, kdyby všichni lidé na světě hráli na kytaru“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám