Hlavní obsah

Kamera zaznamenala hladký průchod brouka skokanem

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběhy o tom, jak někdo prošel trávicím traktem nějakého tvora živý, jsou stejně tak populární, jako nepravdivé. Jeden tvor to však opravdu dovede. Jmenuje se regimbartia attenuata, nebo také hydrophilus attenuatus Fabricius, a na videu pořízeném japonským vědeckým týmem je vidět, jak prochází břichem žáby a vychází zcela zdráv druhou stranou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žába snědla brouka, ten z ní vylezl druhou stranou živý Video: Shinji Sugiura via Storyful, AP

 
Článek

Je to jeden z experimentů, u kterých si možná říkáte, proč se vlastně dělají. Japonští vědci zkoumali, jak je možné, že zástupce broučí čeledi vodomilovitých zvládne přežít, když ho spolkne skokan černoskvrnný, a vyjít bez úhony druhou stranou.

Narodila se s orgány mimo tělo. Dívenka se ráda mazlí se svým žaludkem

Koktejl

Oba tvorové se v přirozeném prostředí potkávají v Japonsku na zavodněných rýžových polích. Zatímco skokan černoskvrnný jinak žije také na Korejském poloostrově a v Rusku, vodní brouk se vyskytuje také v Austrálii. Výzkum vědců Univerzity v Kóbe se zabýval tím, jak vodní brouk dokáže projít trávicím ústrojím žáby.

Symbióza na rýžových polích

Japonští vědci zjistili, že jiní brouci tuto schopnost nemají a žába je normálně zhltne. Vodomil však skokanem projde, jako by si vyšel jen na zajímavou vycházku. Poté, co broukovi vědci namazali nohy voskem, už ale bylo všechno jinak a žába ho pozřela. I tak to ale pro ni nebylo snadné sousto. Skokan tohoto vodního brouka trávil až 150 hodin.

Vzácný střevlík žije na Lipensku

Věda a školy

Regimbartia attenuata má schopnost, kterou vědci nazvali „aktivním únikem“. Je totiž schopen pomocí svých nohou projít trávicím traktem většiny tvorů. V případě procházení skokanem mu to trvalo většinou zhruba šest hodin, ale rekordní zaznamenaný čas, který japonští vědci naměřili, je pouhých 7 minut.

Tito brouci se běžně v přírodě považují za škůdce v rybích líhních, ale na rýžových polích v Japonsku právě se skokanem černoskvrnným vytvořili symbiotickou dvojici. Podle vědců totiž právě aktivní snaha brouka o průchod trávicím traktem umožňuje skokanovi lepší vyprazdňování.

Reklama

Výběr článků

Načítám