Hlavní obsah

Harry s Meghan si rýpli do Británie

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv už nepatří mezi nejužší členy královské rodiny, nepřestávají se vyjadřovat k britským záležitostem. Naposledy Harry s Meghan uvedli během videokonference, že Commonwealth musí mluvit o svých činech v minulosti a uznat své chyby.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry a vévodkyně Meghan během videokonference s mladými lidmi z Commonwealthu

Článek

Harry a Meghan se zúčastnili minulý týden videokonference s mladými osobnostmi z různých zemí Commonwealthu, mimo jiné Spojeného království, Austrálie či Baham. Rozhovory probíhají jednou týdně v rámci organizace The Queen’s Commonwealth Trust v odpovědi na hnutí Black Lives Matter.

Během rozhovoru pětatřicetiletý vévoda ze Sussexu uvedl, že pokud má mít společenství bývalých britských kolonií budoucnost, je potřeba, aby si přiznalo chyby, které udělalo v minulosti. Narážel zřejmě na britskou kolonialistickou politiku, která v Commonwealthu přetrvávala i po konci kolonií.

„Není cesty, jak se pohnout kupředu bez toho, abychom si uvědomili minulost,“ uvedl princ Harry. „Nebude to lehké a v některých případech ani příjemné. Ale je to třeba, protože z toho bude profitovat každý,“ dodal. Meghan jeho slova potvrdila.

Naše svatba vydělala miliardu liber, tvrdí vévodkyně Meghan

Koktejl

Rozčarování z toho, co Harry s Meghan během videokonference řekli, neskrýval konzervativní poslanec Andrew Rosindell, který pro deník Daily Mail uvedl, že princovy výroky byly „znepokojující“ a královnu rozhodně „nepotěší“.

Foto: Profimedia.cz

Videokonference probíhají každý týden, kde si lidé vyměňují zkušenosti s útlakem a diskriminací.

„Chápu to tak, že Harry s Meghan odstoupili od svých rolí. Tudíž jsem jejich komentářem překvapen. „Nesouhlasím s tím, co Harry říká. Měli bychom se dívat kupředu, nikoliv zpátky,“ uvedl poslanec. „Není to vhodné a nejsem si jistý, zda by to jeho babičku potěšilo,“ dodal ještě Rosindell.

Commonwealth sdružuje 53 zemí

Královna Alžběta II. je oficiální hlavou Commonwealthu. To je volné sdružení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a jeho bývalých kolonií a dominií, které do roku 1931 neslo oficiální název Britské impérium.

Členy Commonwealthu je dnes 53 samostatných zemí a závislá území pod správou Velké Británie, Austrálie a Nového Zélandu. Žije v něm 2,2 miliardy lidí. V 15 státech (například v Austrálii či Kanadě) je pak britská panovnice i oficiální hlavou státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám