Hlavní obsah

Naše svatba vydělala miliardu liber, tvrdí vévodkyně Meghan

Novinky, nčs

Když se v květnu roku 2018 konala svatba prince Harryho a vévodkyně Meghan, vyšplhala se cena události na 32 milionů liber (944 milionů korun). Drtivou většinou sumy tehdy měli zaplatit daňoví poplatníci. Vévodkyně ale tvrdí, že sňatek naopak přinesl do kasy Spojeného království až miliardu liber (30 miliard korun). Informují o tom britská média Daily Mail a Express.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svatba Harryho a Meghan Video: Reuters

 
Článek

Byla to tehdy svatba se vším všudy. Jen odhadovaná cena svatebního dortu se pohybovala okolo 50 tisíc liber (1,4 milionu korun), květinová výzdoba na hradě Windsor pak vyšla dokonce na dvojnásobek, další miliony liber stálo zajištění bezpečnosti svatby. Téměř miliardová událost tehdy „štípla” především daňové poplatníky.

Dokumenty, které se objevily u Vrchního soudu, kde vévodkyně Meghan vede spor s listem The Mail on Sunday, tvrdí, že svatba přinesla do státní kasy mnohonásobně vyšší sumu, než jaká byla na obřad vynaložena. Hovoří o částce jedné miliardy liber (30 miliard korun).

Harry se kvůli Meghan zřejmě vzdá oblíbeného koníčku

Koktejl

Tým právníků vévodkyně navíc tvrdí, že většina svatby nebyla ve skutečnosti placena z veřejných peněz, ale měla být financována princem Charlesem, tedy otcem Harryho.

„Z veřejných peněz byly hrazeny zejména bezpečnostní opatření, která byla učiněna v zájmu veřejnosti,” tvrdí právníci.

Nereálná částka

Jak se ale domnívá Andy Barr z PR společnosti 10Yetis, částka miliardy liber zřejmě není reálná. „Taková částka se zdá jako nereálná. Při velkém štěstí se můžeme bavit maximálně o polovině. A to, i když započítáme dlouhodobé příjmy, jako cestovní ruch a turismus. Já bych řekl, že reálná je zhruba čtvrtina odhadované částky,” uvedl.

S jeho slovy souhlasí i jiná konzultantská společnost Brand Finance, která se domnívá, že miliardové částky by bylo dosaženo pouze v případě, že by do částky byly kromě turismu a cestovního ruchu započítána i další odvětví.

Obchodníci v Londýně očekávali velký boom z prodeje předmětů spojených se svatbou zejména v posledních dnech před svatbou. Předpokládalo se, že událost zvýší prodeje až o 60 milionů liber (1,7 miliardy korun). Vyšší tržby hlásily i hospody a restaurace či ubytovací zařízení. Odhaduje se, že svatbu si ve Velké Británii nenechalo ujít až 50 tisíc Američanů.

Bulvární list vyhrál první kolo soudu s vévodkyní Meghan

Koktejl

Vévodkyně Meghan vede s The Mail on Sunday soudní spor kvůli zveřejnění soukromého dopisu jejímu otci Thomasi Markleovi. Obžaloba se týká pěti článků zveřejněných v únoru 2019 - dva otiskl Mail on Sunday a tři vyšly na webu MailOnline. Médiu dopis předal sám Markle.

Vévodkyně Meghan obvinila Mail on Sunday a jeho vydavatele, společnost Associated Newspapers, z porušení soukromí a z porušení autorských práv. Stěžovala si také, že list chtěl mezi ní a otcem vyvolat konflikt, že proti ní vede kampaň a že jeho redaktoři jednali nečestně a se špatnými úmysly. První kolo soudu však v květnu prohrála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám