Hlavní obsah

Francouzský Spiderman vylezl na mrakodrap na podporu stávkujících. Opět bez jištění

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Proti reformám francouzského premiéra Emanuela Macrona už několikátý týden protestují stávkující odboráři. Do protestu se zapojila i řada známých osobnosti. Svou podporu stávkujícím vyjádřil i „francouzský Spiderman“ Alain Robert. A to způsobem, který je pro něj typický: vylezl v Paříži na mrakodrap.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávkující Francouze podpořil pokořením pařížského mrakodrapu i jejich „Spiderman“Video: Reuters

 
Článek

V pondělí 13. ledna vyšplhal Alain Robert, kterému se říká francouzský Spiderman, na 48patrový mrakodrap Tour Total v obchodní čtvrti La Defense v Paříži. Na vrcholku 187 metrů vysoké budovy učinil 57letý lezec symbolické gesto, když zdvihl obě ruce nad hlavu.

Francouzský Spiderman si nedá pokoj. Zdolal další mrakodrap a opět ho zatkla policie

Koktejl

„Pokouším se využít své slávy pro něco, co má smysl a co je dobré i pro ostatní lidi,“ vysvětloval Robert, proč se rozhodl vyjádřit podporu stávkujícím Francouzům.

Lezl opět bez jištění

Už měsíc a půl ochromuje stávka odborů proti důchodové reformě život ve Francii. V současné době je zákonná hranice odchodu do důchodu ve Francii 62 let, což sice podle reformy mělo zůstat, k získání plného důchodu se všemi bonusy by ale bylo nutné odejít na odpočinek o dva roky později.

Pod tlakem protestů francouzská vláda ustupuje od tvrdé důchodové reformy

Ekonomika

Právě věková hranice, kterou vláda označovala za věk rovnováhy a kterou chtěla zvýšit od roku 2027, se stala jedním z nejspornějších bodů reformy. Snaha prosadit reformu důchodového systému vyvolala ve Francii rekordně dlouhou stávku, která již týdny komplikuje dopravu v zemi včetně Paříže.

Alain Robert, který stávku podpořil, je známý tím, že zdolal už více než stovku objektů, včetně slavného Golden Gate Bridge v San Franciscu nebo nejvyšší budovy světa Burdž Chalífy. I tentokrát lezl bez jištění, pouze v lezeckých botách s holýma rukama a pytlíkem hořčíku, aby mu zpocené dlaně neklouzaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám