Hlavní obsah

Pod tlakem protestů francouzská vláda ustupuje od tvrdé důchodové reformy

Paříž
Aktualizováno

Francouzská vláda v sobotu ustoupila odborářům, kteří už 38 dní stávkují a demonstrují proti připravované důchodové reformě. Zatím z ní stáhne zvýšení věku, od kdy se vyplácí plná penze. V dopise to odborářům navrhl premiér Édouard Philippe, napsala agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži pokračují protesty proti penzijní reforměVideo: Reuters

 
Článek

Odborový svaz CFDT podle DPA ústupek přivítal. Dosavadní ústupky francouzské vlády v důchodové reformě jejím odpůrcům a odborářům nestačily. Do ulici vyšly v sobotu opět demonstranti, kteří pochodovali Paříží a skandovali slogany proti vládě a reformě. Do demonstrací se zapojily i Žluté vesty.

Kabinet v pátek zveřejnil upravený návrh zákona o transformaci penzijního systému, ve kterém ovšem zůstal jeden z nejspornějších pilířů reformy, a to záměr zvýšit do roku 2027 takzvaný „věk rovnováhy” na 64 let. V praxi by to znamenalo, že zatímco zákonná hranice pro odchod do důchodu by zůstala na 62 letech, senioři by na plnou penzi se všemi bonusy získali nárok, když by odešli dva roky později. Reforma by platila pro občany narozené od roku 1965. Premiér v dopise v sobotu napsal, že od tohoto bodu, který vadil i umírněnému svazu CFDT vláda zatím ustoupí.

Radikální francouzské odbory vyzvaly k dalším stávkám

Ekonomika

Snaha prosadit reformu důchodového systému vyvolala ve Francii rekordně dlouhou stávku. Trvá již 38 dní.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Protesty ve Francii trvají už 38 dní

Kvůli Macronovu záměru přes pět týdnů stávkují zaměstnanci státní sféry v čele s pracovníky dopravních podniků. Omezen je počet vlaků a často nejezdí ani linky pařížského metra. Pod tlakem protestů již vláda ustoupila některým skupinám včetně policistů, baletek, námořníků či pilotů, kterým by tak zůstalo právo na předčasný odchod do důchodu.

Vláda chce už v únoru předložit parlamentu plán, který by umožnil přechod na univerzální, bodový penzijní systém. Ten současný, který zahrnuje 42 speciálních režimů s výhodami pro jisté skupiny, považuje za příliš komplikovaný a nespravedlivý. Podle odborů by reforma podkopala pracně vydobyté benefity a obecně zhoršila finanční situaci penzistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám