Hlavní obsah

Desítky let stará záhada s mrtvým mužem bude možná vyřešena

Je to záhada, která zůstává nevyřešena už více než 70 let. V roce 1948 objevili v Austrálii tělo mrtvého muže v obleku a kravatě, zjistit jeho totožnost se však nikdy nepodařilo. Nyní byly jeho ostatky ve městě Adelaide exhumovány, aby se policie pomocí moderních technologií znovu pokusila záhadu vyřešit.

Foto: Profimedia.cz

Tělo již bylo exhumováno.

Článek

Australská policie se chce díky pokroku v analyzování DNA pokusit vyřešit případ, který je označován za jednu z největších záhad v Austrálii. Identita a příčina smrti muže zůstávají totiž neznámé, ačkoli se v průběhu let objevila kolem jeho osudu řada teorií, podle nichž mohl být dotyčný kdokoli od špiona z dob studené války po odvrženého milence, napsal server BBC.

Tělo muže bylo nalezeno 1. prosince 1948. Mrtvola, v obleku a kravatě, ležela na pláži opřená o pobřežní hráz. Muž u sebe neměl nic, co by ho identifikovalo, dokonce i etikety z jeho oblečení byly odstraněné. Počáteční vyšetřování světlo do případu nevneslo a zemřelý byl pohřben na adelaidském hřbitově pod náhrobním kamenem s nápisem "neznámý muž".

Spekulace týkající se totožnosti muže ale pokračovaly s tím, jak se postupně objevovaly tajemné předměty související s případem. Byl to mimo jiné útržek papíru nalezený ve skryté kapsičce mužových kalhot se slovy "tamám shud", která v perštině znamenají "ukončený" či "skončený".

Kulovité UFO zmizelo v moři. V USA zkoumají další neidentifikované vzdušné jevy

Amerika

Lísteček byl vytržen z poslední strany anglického překladu knihy perského básníka Omara Chajjáma Čtyřverší (Rubáiyát), jež se později našla v nezamčeném automobilu v Adelaide a obsahovala také rukou psaný zašifrovaný text, který se doposud nepovedlo rozluštit.

Na adelaidském nádraží byl navíc v úschovně zavazadel objeven kufr, který kromě županu, papučí a dalších věcí osobní potřeby obsahoval i oranžové nitě, jež se v té době v Austrálii neprodávaly a jimiž byly vyspraveny švy mužových kalhot.

"V minulosti se mluvilo o tom, že by to mohl být ruský špion, obchodník na černém trhu, námořník, voják - vyskytlo se množství takových teorií. Faktem je, že to nikdo neví... ale někde existuje někdo, kdo tohoto člověka postrádá," uvedl detektiv Des Bray.

Policisté nyní věří, že by na tyto otázky mohli nalézt odpověď. "Technologie, které máme v současnosti k dispozici, jsou světelné roky před technikami, jež byly dostupné v době, kdy bylo tělo koncem 40. let objeveno," uvedla forenzní expertka Anne Coxonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám