Hlavní obsah

Černošské osobnosti z blízkosti královské rodiny jí vyjádřily podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco britský palác ohledně obvinění z rasismu až na letmé vyjádření prince Williama mlčí, na obranu královské rodiny se postavilo několik černošských osobností, které mají zkušenosti s jejich výsostmi takzvaně „z první ruky“.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Meghan a Peaches Goldingová (vpravo)

Článek

O tom, že o rasismu nemůže být v případě členů královské rodiny ani řeč, promluvila v pátek sedmašedesátiletá Peaches Goldingová, která slouží ve funkci lorda lieutenanta pro Bristol. Dříve byla tato funkce spojená se správou tzv. vojenské hotovosti, nyní už lordi lieutenanti fungují jen jako reprezentanti koruny v regionech.

Goldingová v komentáři pro BBC uvedla, že poznámky o barvě kůže mohou působit „nejapně“, avšak bez znalosti kontextu, v jakém byly vyřčeny, nemůžeme o rasismu hovořit. „Ani v nejmenším nevěřím tomu, že by byli rasističtí,“ uvedla Goldingová.

Rozhodně nejsme rasistická rodina. Princ William poprvé reagoval na výroky Meghan a Harryho

Koktejl

„Lord lieutenant pracuje napříč pěti královskými paláci a máme společné všechny různé druhy aktivit a vztahů. Mohu prohlásit, že jsou velmi respektující skupina lidí a nikdy jsem se u nich s rasismem nesetkala,“ vysvětlila žena, jež je držitelkou řádu britského impéria za práci pro černošskou komunitu.

Gospelový sbor pozval sám princ Charles

Její slova potvrzuje i Karen Gibsonová, zakladatelka a sbormistryně černošského sboru Kingdom’s Choir, který zpíval na svatbě prince Harryho a vévodkyně Meghan. Poté, co sám Harry vyloučil, že by se oné osudné poznámky dopustila sama královna či její choť, princ Philip, podezření padlo na prince Williama či Charlese.

Gibsonová uvedla pro bulvární server TMZ, že to byl právě Charles, kdo sbor na svatbu pozval. Sám pak byl jejich vystoupením uchvácen a nadšeně jim gratuloval. I proto má Gibsonová velký problém uvěřit, že by princ Charles byl rasistou.

Důležitý je kontext, připomněl první černošský lord lieutnant

Už ve středu se ve svém komentáři pro deník Daily Mail vyjádřil první černošský lord lieutenant v historii, sir Kenneth Olisa. „Měl jsem tu čest potkat se se všemi členy královské rodiny při mnoha příležitostech a mohu potvrdit, že jsou okouzlující a bez předsudků,“ uvedl Olisa ve svém komentáři.

Lord lieutenant pro Velký Londýn uvedl, že je v podobné situaci jako Harry a Meghan, on sám má bělošskou manželku. Když čekali první dítě, tchýně se na barvu kůže zeptala. „Má tchýně, nadšená tím, že bude mít první vnouče, odložila pletací jehlice a jednoduše se zeptala, jak barevné šaty by se hodily ke kůži dítěte,“ uvedl Olisa.

Meghan řeší, Andrewa ne. Pokrytectví, hodnotí přístup královské rodiny komentátoři

Koktejl

„Zeptala se na to stejně, jako kdokoliv z nás přemítá: Bude mít dítě vlasy po mámě nebo nos po tátovi? V žádném případě to nebylo míněno jako urážka a nikdo to tak nebral,“ vysvětlil Olisa, jak důležité je zachytit kontext, který ale v diskusi, kterou vyvolala Meghan s Harrym chybí.

Olisa se nesnaží předstírat, že by rasismus neexistoval. Vyrůstal dle svých slov v době, kdy domácí zabouchávali dveře „černochům a Irům,“ kteří se snažili sehnat někde bydlení. „Dokud ale neznáme kontext a záměr toho, co lidé říkají, “ připomíná Olisa, „musíme mít mysl otevřenou.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám