Hlavní obsah

Chtěla jsem se zabít. V královské rodině se báli o barvu kůže dítěte, uvedla Meghan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud v Buckinghamském paláci doufali, že interview prince Harryho a vévodkyně Meghan s Oprah Winfreyovou nebude až tak kontroverzní, nemohli se splést více. Meghan se svěřila, že během doby, kdy byla členkou královské rodiny, měla sebevražedné tendence. S Harrym pak uvedli, že se členové královské rodiny zajímali o to, jestli jejich dítě nebude „příliš tmavé“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Meghan hovořila při rozhovoru o svých sebevražedných sklonechVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

S napětím očekávaný rozhovor, který po celém světě sledovaly miliony diváků, odvysílala televizní stanice CBS v noci z neděle na pondělí středoevropského času. Oprah nejprve zpovídala samotnou vévodkyni Meghan, princ Harry se k nim připojil na druhou část téměř dvouhodinového rozhovoru.

Harry prozradil pohlaví očekávaného potomka

Koktejl

Meghan uvedla, že situace v královské rodině dospěla do bodu, kdy „už nechtěla dál žít“. Cítila se uvězněná a osamocená a palác neudělal nic, aby jí pomohl. Společně s Harrym pak sdělili, že se kdosi ze členů královské rodiny v době, kdy očekávali Archieho, zajímal o to, jak moc tmavou bude mít barvu kůže a že nemusí dostat královský titul.

Celebrity a královská rodina? Úplně jiná liga

Na počátku rozhovoru Meghan uvedla, že neměla ani tušení, do čeho vlastně jde. Vysvětlila, že do královské rodiny vstoupila s velice naivními představami. „Moc jsem o královské rodině nevěděla, nebylo to něco, co by bylo doma součástí běžné konverzace,“ uvedla Meghan.

Dodala, že plně pochopit, co práce členů královské rodiny obnáší, vlastně ani nejde. Meghan byla dle vlastních slov zmatená, protože vyrostla v Los Angeles, kde vídala největší celebrity neustále. „Není to to samé. Je velmi jednoduché, speciálně pro Američany, říct si: jsou to prostě slavní lidé. Ne, tohle je naprosto jiná liga,“ uvedla Meghan.

Foto: Profimedia.cz

Oprah Winfreyová během rozhovoru s vévodou a vévodkyní ze Sussexu.

Vévodkyně se svěřila, že i když si královskou rodinu v žádném případě neromantizovala, její očekávání bylo od reality přece jen odlišné. První varování dostala už v okamžiku, kdy začala s princem Harrym chodit. V tu chvíli od zaměstnanců paláce dostala jasný pokyn, jak se ke všem věcem týkajícím se královské rodiny vyjadřovat: „No comment.“

Meghan šikanovala zaměstnance paláce, tvrdí „objevená” stará stížnost

Koktejl

Realita udeřila naplno krátce před svatbou v květnu 2018. Mimochodem, své ano si Harry a Meghan řekli již tři dny před oficiální svatbou. „Nikdo to neví, ale zavolali jsme arcibiskupovi a řekli jsme: ‚Podívejte, ta věc je divadlo pro svět.‘ Takže manželské sliby, které máme zarámované na zdi, byly proneseny jen mezi námi dvěma v našem domě jen za přítomnosti arcibiskupa z Canterbury,“ uvedla Meghan.

Psychicky zničené Meghan se pomoci nedostalo

Krátce před oficiální svatbou britské bulvární plátky informovaly o tom, jak Meghan rozbrečela svou nastávající švagrovou vévodkyni Kate. „Bylo to naopak,“ uvedla vévodkyně Meghan. Spor se týkal šatů družiček. Nešlo o nic vážného a Kate, která je dle Meghan „dobrým člověkem“, se omluvila a poslala Meghan květiny.

Pro Meghan to však naznačilo věci budoucí. Na veřejnosti se mluvilo o tom, jak Meghan rozbrečela Kate, a nikdo z paláce ani z královské rodiny tyto zprávy nedementoval. „Narativ, jak jsem rozbrečela Kate, byl začátek vraždy mé osobnosti. A věděli, že to není pravda,“ uvedla Meghan.

Foto: Profimedia.cz

Na veřejných akcích úsměvy, v soukromí však Meghan dle svých slov zažívala peklo.

Z paláce přitom stále zaznívalo jediné: Zprávy o královské rodině nijak nekomentovat. „Je to ironie posledních čtyř let. Bojovala jsem tak dlouho za to, aby ženy dokázaly pozvednout svůj hlas, a já byla potichu,“ řekla Meghan. „Byla jste potichu, nebo umlčena?“ zeptala se následně Oprah. Meghan se na chvíli odmlčela. „To druhé,“ pronesla.

Během oněch čtyř let Meghan trpěla sebevražednými sklony. Trpěla po potratu a od paláce se pomoci nedočkala. Navštívila prý i personální oddělení paláce, kde jí však oznámili, že není zaměstnankyní, takže jí nemohou pomoci.

Vévodkyně Meghan potratila

Evropa

„Řekla jsem, že potřebuju někam zajít pro pomoc. Řekla jsem, že jsem se nikdy takhle necítila a že s tím potřebuju někam zajít. A oni mi řekli, že nemůžu, protože by to nebylo dobré pro instituci,“ uvedla Meghan.

Nebude Archie příliš tmavý? ptal se Harryho jeho příbuzný

Na přetřes přišla i otázka, proč Harry s Meghan nechtěli pro Archieho královský titul. Oba uvedli, že to není pravda. Měsíce předtím, než se jejich syn narodil, se však v paláci i mezi členy královské rodiny o Archiem čile diskutovalo.

Jeden z členů královské rodiny se prý Harryho zeptal, jak moc tmavou kůži bude Archie mít. Meghan naznačila, že i kvůli tomu lidé z paláce řešili, že by Archie nemusel dostat titul, a tím pádem by mu nebyla přidělena ochrana jako ostatním členům královské rodiny.

Jméno Meghan zmizelo z rodného listu syna Archieho. Na příkaz paláce

Koktejl

Královský titul, který mají všechny děti Williama a Kate, se však nedostává automaticky. Udělit ho může pouze královna, kterou o to princ Harry s Meghan mohli požádat. K tomu však podle všeho nedošlo.

„Vím, jak je reprezentace důležitá. Vím, že v jistých pozicích chcete vidět někoho, jako jste vy. Nikdy nepochopím, že by to (etnický původ Archieho - pozn. redakce) nebylo vnímáno jako přidaná hodnota a odraz dnešního světa,“ uvedla Meghan s tím, že Commonwealth je obrovskou součástí britské monarchie.

Harry uvedl, že z konverzace, kterou vedl se svým příbuzným ohledně barvy kůže svého syna, byl naprosto v šoku. Pár však odmítl sdělit, kdo z královské rodiny se tak necitlivě vyptával. Prý by to rodinu poškodilo. Jak poznamenává v komentáři deník The Times, neuvedení jména palác poškodí ještě více, protože to dá prostor spekulacím, které jen tak neskončí.

Meghan má nejraději královnu

Vévodkyně nicméně v rozhovoru zdůraznila, že je obrovský rozdíl mezi samotnými členy rodiny a palácovými zaměstnanci, kteří se snaží držet protokolu i v okamžiku, kdy to jde proti zájmům členů rodiny, a vlastně „všechno řídí“.

Meghan si ze všeho nejvíce váží královny Alžběty II. „Královna ke mně vždy byla skvělá. Být v její společnosti jsem milovala,“ uvedla vévodkyně. Popsala například, jak během jedné z oficiálních akcí čekaly v autě. Protože byla zima, měla královna v autě přes nohy deku. S úsměvem pokynula Meghan, aby si přisedla k ní. „Roztáhla deku i přes moje kolena. V tu chvíli byla jako moje babička,“ uvedla Meghan.

Ani se členy rodiny však vztahy úplně idylické nebyly. Harry připomněl, že svého bratra má stále velice rád, jejich cesty však míří jiným směrem. Uvedl rovněž, že v okamžiku, kdy se s Meghan odstěhoval do Kanady, jeho otec s ním přestal mluvit a nezvedal mu telefony.

Královský palác prověří smlouvu Harryho a Meghan s Netflixem

Koktejl

To bylo v první polovině roku 2020, kdy byl Harry finančně odříznut od rodiny. Zbyly mu jen peníze, které podědil po své matce, princezně Dianě. Právě proto, uvedl Harry, uzavřeli manželé kritizované dohody s Netflixem a Spotify.

Meghan zachránila Harryho a Harry zase Meghan

Harry pak dodal, že dlouho neměl tušení, jak se jeho žena cítí. „Cítil jsem se zahanbeně, když jsem pak rodinu musel žádat o pomoc,“ uvedl. Činnost, či spíše nečinnost paláce, mu ale otevřela oči.

Přiznal, že nebýt Meghan, nikdy by z královské rodiny nevystoupil. „Byl jsem uvězněn, ale nevěděl jsem to. Tak jako můj otec, tak jako můj bratr,“ uvedl Harry s tím, že Meghan ho zachránila. Meghan zase odvětila, že Harry zachránil vyjma její maličkosti i Archieho.

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor sledovaly miliony diváků.

S královskou rodinou oba mluví. Přes Zoom si pravidelně volají s královnou, princ Charles opět Harrymu zvedá telefony. „Takže váš příběh má šťastný konec?“ zeptala se na závěr Oprah. „Má,“ odpověděla Meghan a Harry přitakal.

Meghan obvinila Buckinghamský palác ze šíření lží

Koktejl

Otázkou zůstává, co si o šťastném konci myslí v Buckinghamském paláci. Jak uvedl v komentáři The Times, rozhovor královské rodině způsobil více škod, než se očekávalo. V pondělí ráno téměř všechny britské deníky na prvních stranách přinesly titulky o královské rodině nařčené z rasismu a o tom, jak palác nedokázal pomoci psychicky zničené vévodkyni.

Připomeňte si i další kontroverzní rozhovory se členy královské rodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám