Hlavní obsah

Software a internetové služby jako budoucnost. Huawei kvůli sankcím mění strategii

Novinky, Ondřej Husák

Společnost Huawei patřila a stále ještě patří mezi nejúspěšnější prodejce smartphonů na světě. Prodeje hardwaru nicméně značně komplikují americké sankce, kterým tento čínský podnik čelí již od předloňského roku. I proto se Huawei stále více zaměřuje na software a internetové služby, uvedl v pondělí finanční server CNBC.

Foto: Jason Lee, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kvůli americkým sankcím jsou již od předloňského května takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Zájem o mobily od Huawei klesá. Poptávka v srdci Evropy výrazně opadla

Mobil

To je samozřejmě obrovský hendikep, kvůli kterému dodávky přístrojů na trh váznou. Velmi markantní to bylo například v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy v zemích Visegrádské skupiny klesly dodávky o 52,8 %. Konkrétně se tedy prodalo pouze 0,43 milionu smartphonů místo 0,92 milionu o rok dříve.

Je vhodné doplnit, že klesaly dodávky napříč celým mobilním trhem v srdci Evropy, nicméně právě u společnosti Huawei byl propad nejmarkantnější. Celý světový trh podle údajů analytické společnosti IDC klesl o 11 %.

Platforma Harmony a cloudové služby

V souvislosti s tím si server CNBC všímá toho, že Huawei se stále více zaměřuje na software. Prakticky od samotného uvalení amerických sankcí podnik pracuje na svém vlastním operačním systému Harmony, který má být podobně jako iOS od Applu plnohodnotnou konkurencí pro Android.

S pracemi je Huawei již tak daleko, že čínská automobilka BAIC vsadila právě na platformu Harmony u svého nového elektromobilu Arcfox.

Minulý týden v neděli pak čínský výrobce mobilů spustil nové produkty cloudových služeb, které budou konkurovat například značce Alibaba Cloud, která je v této oblasti v nejlidnatější zemi světa zatím jedničkou.

„Trend je jasný. Huawei se pod náporem amerických sankcí začíná stále více podobat Googlu,“ komentoval transformaci společnosti v posledních dvou letech pro server CNBC analytik Neila Shah.

Cloudové služby na vzestupu, o miliardový byznys jde i v Česku

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám