Hlavní obsah

Huawei není jediný. Na černé listině USA je pět čínských firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Federální komise pro spoje (FCC) na konci minulého týdne označila celkem pět čínských společností, které znamenají hrozbu pro národní bezpečnost USA podle zákona z roku 2019, jehož cílem je chránit komunikační síť Spojených států. Těmito společnostmi jsou Huawei Technologies Co., ZTE Corp., Hytera Communications Corp., Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. a Dahua Technology Co.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zákon o bezpečných a důvěryhodných komunikačních sítích z roku 2019 vyžaduje, aby FCC identifikovala společnosti vyrábějící telekomunikační vybavení a služby, u kterých se zjistí, že představují nepřijatelné riziko pro národní bezpečnost USA nebo pro ochranu a bezpečnost Američanů.

FCC již loni označila za národní bezpečnostní hrozbu pro komunikační sítě firmy Huawei a ZTE. Toto označení zakazuje americkým firmám použít z vládního fondu 8,3 miliardy USD (181,8 miliardy Kč) na koupi vybavení od těchto společností.

Huawei se zaměří i na chov prasat a těžební průmysl. Kvůli sankcím

Mobil

FCC v prosinci dokončila pravidla, která vyžadují, aby operátoři s vybavením od ZTE nebo Huawei toto vybavení „vytrhli a vyměnili”. Byl kvůli tomu také vytvořen program odškodného a američtí zákonodárci schválili, že v něm bude k dispozici 1,9 miliardy USD.

FCC rovněž v prosinci zahájila proces odebrání povolení společnosti China Telecom působit ve Spojených státech. Je to další krok k omezení vlivu Číny v telekomunikacích v USA, napsala agentura Reuters.

Prodeje smartphonů klesly

Kvůli americkým sankcím jsou již od předloňského května takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tyto značky u svých nových přístrojů nesmějí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Nové iPhony zabraly. Apple je opět nejúspěšnějším prodejcem smartphonů

Mobil

Prodej smartphonů Huawei v loňském čtvrtém čtvrtletí klesl o 42 procent, což firma dává do souvislosti s nedostatkem mikročipů. Jejich výrobci jsou buď ze Spojených států či jiných zemí, které se přidaly na stranu tehdejší americké administrativy a začaly firmě Huawei rovněž omezovat přístup k dodavatelskému řetězci.

V některých zemích, včetně například Británie, se Huawei nemůže podílet ani na výstavbě sítí páté generace (5G). Firma, která je největším světovým dodavatelem telekomunikačních zařízení, mohla vyrábět pouze přístroje se starší technologií 4G.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám