Hlavní obsah

USA přidaly na černou listinu sedm čínských superpočítačových firem

– Washington/Peking

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena přidala na černou obchodní listinu Spojených států sedm čínských podniků, které se zabývají vývojem a výrobou superpočítačů. Rozhodnutí je další známkou toho, že Biden pokračuje v tvrdém přístupu, který k čínskému technologickému průmyslu zaujal jeho předchůdce Donald Trump, napsala agentura AP.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podniky nově umístěné na černou listinu podle amerického ministerstva obchodu vyrábějí superpočítače, které čínská armáda využívá při vývoji zbraní. Umístění na černou listinu pro podniky znamená omezení přístupu k americkým technologiím.

Biden tvrdí, že chce dosáhnout lepších vztahů s Pekingem. Nesignalizoval však, že má v plánu odstranit sankce, které jeho předchůdce Trump uvalil na čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei i další čínské podniky. Peking na americký postup reagoval tím, že za svou letošní nejvyšší ekonomickou prioritu označil urychlení snah o přeměnu Číny v soběstačnou „technologickou mocnost”.

Huawei není jediný. Na černé listině USA je pět čínských firem

Internet a PC
Foto: Vucci Evan, ČTK

Americký prezident Joe Biden

Kvůli americkým sankcím jsou již od předloňského května takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tyto značky u svých nových přístrojů nesmějí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Čínské superpočítače jsou sestavované z čipů a dalších součástek od amerických dodavatelů. Při vývoji zbraní je lze využít například k simulaci jaderných výbuchů a aerodynamiky letadel a raket, upozorňuje AP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám