Hlavní obsah

Nová verze aplikace eRouška by měla být v první polovině září

Praha

Nová verze mobilní aplikace eRouška by měla být dostupná v první polovině září. Měla by jako jediná v ČR fungovat na protokolu Apple/Google, který byl měl zajišťovat její spolehlivější fungování bez potřeby dalšího nastavení. Má také méně spotřebovávat baterii telefonu a zajistit vysokou míru anonymity uživatelů. Autoři aplikace o tom informovali na Facebooku. Aplikaci používá přes 250 000 lidí.

Foto: erouska.cz

Aplikace eRouška

Článek

"Apple a Google společně vyvíjejí rozhraní, které aplikacím, jako je eRouška, umožňuje spolehlivě přistupovat k systémovým prostředkům Android a Apple zařízení za účelem zaznamenání setkání a bezpečné výměny dat mezi uživateli," uvádějí.

Podle serveru Lupa.cz se eRouška z aplikace na trasování kontaktů promění v aplikaci, která bude uživatele varovat, že mohl být v blízkém kontaktu s nakaženým. Bude-li uživatel pozitivně testovaný, zavolají mu hygienici a zeptají se ho, jestli používá eRoušku. Pokud ano, vygenerují unikátní kód, který mu pošlou přes SMS. Po jeho zadání bude v aplikaci zřejmé, že byl hygieniky potvrzen pozitivní test.

Proti koronaviru mohou bojovat i majitelé iPhonů, eRouška je nově pro iOS

Software

"Všechny ostatní eRoušky si pak na serveru vyhodnotí, zda se s dotyčnou pozitivní eRouškou potkaly, a na ty, které s ní byly v kontaktu, odejde varování. To bude obsahovat informaci, že se dotyčný mohl potkat s nakaženým, a instrukce, jak má dále postupovat," sdělil serveru vládní zmocněnec pro technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla. Hygienické stanice nebudou z aplikace dostávat informace o tom, s kým se uživatel potkal, ani o tom, kdo dostal notifikaci o možném kontaktu s nakaženým.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) začátkem července řekl, že aplikace bude nově umět komunikovat s podobnými aplikacemi například v Německu či Velké Británii.

Aplikace zaznamenává setkání s dalším telefonem v blízkosti, pokud je na obou nainstalovaná. Propojují se pomocí bluetooth, které musí mít telefon stále zapnuté. Neukládá telefonní čísla ani polohu telefonu, data neodesílá automaticky, to musí udělat uživatel, většinou na pokyn hygieniků. Současná verze podle Vojtěcha nepracuje optimálně na mobilech Apple.

Mapy.cz bojují proti koronaviru. Uživatele upozorní na možnost nákazy

Koronavirus

Chystá se informační kampaň

Na podzim chce ministerstvo zdravotnictví spustit informační kampaň, aby si aplikaci stáhlo co nejvíce lidí. Se zapojením eRoušky počítá druhá fáze projektu takzvané chytré karantény 2.0. Cílem první části projektu bylo zrychlit a zautomatizovat dohledání kontaktů každého nakaženého, případně místo jeho nákazy. Jde o rozhovor, který vede s nakaženým pracovník krajské hygienické stanice.

Zpočátku bylo také nutné nastavit sdílení dat mezi praktickými lékaři, hygienickými stanicemi, laboratořemi a Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který data pravidelně vyhodnocuje.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám