Hlavní obsah

Aplikaci eRouška si nainstalovalo více než 140 000 lidí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu minulého a předminulého týdne byla vydána aplikace eRouška, která má být základním stavebním kamenem v boji proti koronaviru. Za pouhých devět dní si ji pro chytré telefony s operačním systémem Android stáhlo již více než 140 000 lidí. Novinky.cz o tom informovala mluvčí iniciativy COVID19CZ Irena Zatloukalová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Právě iniciativa COVID19CZ za aplikací eRouška stojí, záštitu nad celým programem nicméně převzalo ještě před vydáním první verze Ministerstvo zdravotnictví ČR. Aplikace si klade za cíl pomoci hygienikům s včasným kontaktováním těch, kteří se mohli setkat s nakaženými koronavirem.

„Aktuálně aplikaci eRouška používá více než 140 000 lidí, nejvíce stažení jsme registrovali hned v první den uvedení, tedy na Bílou sobotu,“ uvedla pro Novinky.cz Zatloukalová.

Do boje proti koronaviru s mobilem v ruce. Vychytávku na Mapy.cz využívá milion lidí

Software

Ta zároveň připomněla, že program je v současnosti k dispozici pouze pro přístroje s Androidem. Verze pro platformu iOS je již hotová, zatím se ale čeká na její schválení a zařazení do obchodu ze strany Applu. Lze předpokládat, že po vydání eRoušky pro iPhony se počet instalací citelně navýší.

Právě co největší množství uživatelů je pro tvůrce klíčové, díky tomu totiž získají hygienici co nejvíce relevantních dat v případě potvrzeného výskytu koronaviru. Aplikace je totiž součástí Chytré karantény.

Funguje jako notýsek

Aplikace slouží v podstatě jako automatický notýsek, do kterého se zapisují anonymní ID zařízení, se kterými jste přišli do styku. Tento notýsek je uložen jen ve vašem telefonu a o odeslání hygieně rozhodnete jen vy sami, pokud vás o to pracovník hygieny požádá.

Program využívá technologii Bluetooth a ukládá anonymizovaná data o mobilních zařízeních s instalovanou eRouškou pouze do telefonu majitele. Právě pomocí zmiňovaného bezdrátového standardu pozná zařízení, která se nacházela v dosahu daného uživatele. Právě proto je důležité, aby mělo aplikaci nainstalovanou na svém chytrém telefonu co nejvíce lidí.

Foto: erouska.cz

Aplikace eRouška

„Měří a ukládá přitom sílu Bluetooth signálu. Pokud uživatel eRoušky zjistí, že má pozitivní test na koronavirus, může data z telefonu využít a předat anonymizovaná ID aplikací, se kterými se setkal, při epidemiologickém šetření hygienikům. Hygienik se při rozhovoru s nakaženým zeptá, jestli používá aplikaci eRouška a zda chce sdílet data ze svého telefonu. Uživatel pak odešle anonymizovaná data,“ vysvětlil Vojtěch Komenda, jeden z autorů aplikace eRouška.

Podobný koncept není ve světě ojedinělý, úspěšně podobné aplikace využívají v zemích, jako jsou Singapur, Jižní Korea a připravuje se na Slovensku a v zemích západní Evropy, jako jsou například Švýcarsko či Francie.

Zapojit se lidé mohou do celého projektu v Česku velmi jednoduše, stačí stáhnout a nainstalovat tuto aplikaci eRouška. „Aplikace poté běží na pozadí se zapnutým Bluetooth a sbírá anonymizovaná data o mobilech ve svém okolí, které mají eRoušku také nainstalovanou,” doplnil Komenda. Program je k dispozici samozřejmě zadarmo.

V boji s koronavirem pomáhá také aplikace Mapy.cz od společnosti Seznam.cz. Ta dovede uživatele upozornit na to, že přišli do kontaktu s nakaženým koronavirem. Jak to funguje v praxi, se dozvíte v našem dřívějším článku.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Skype jede na plné obrátky. Kvůli koronaviru

Kvůli koronaviru tráví stále více lidí čas ve svých obydlích. Ke komunikaci přitom častěji používají Skype, prostřednictvím kterého je možné posílat zprávy,...

Výběr článků

Načítám