Hlavní obsah

Kritická zranitelnost ohrožuje uživatele Windows 7

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritickou bezpečnostní chybu ve Windows odhalili tento týden bezpečnostní výzkumníci. Týká se nejen nejnovějších desítek, ale také starších a již nepodporovaných systémů, jako je například Windows 7. Pro starší verze svého systému již Microsoft aktualizaci nevydá, varoval český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Byla objevena závažná a aktivně zneužívaná zranitelnost v Adobe Type Manager Library, konkrétně v knihovně atmfd.dll,“ přiblížil technickou stránku věci Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

„Ta pracuje s Adobe Type 1 fonty a může útočníkovi umožnit vzdálené spuštění kódu skrze speciálně upravený dokument, a to buď skrze jeho otevření, nebo pouze zobrazením náhledu,“ doplnil Bašta.

Windows 7 jsou pro Microsoft stále milionový byznys

Software

To jinými slovy znamená, že chybu mohou počítačoví piráti zneužít k tomu, aby spustili na cizím počítači prakticky libovolný škodlivý kód. Stejně tak ale mohou přistupovat k nastavení napadeného stroje či k uloženým datům na pevném disku. Pro kritické zranitelnosti bylo vydáno celkem pět bezpečnostních záplat.

„Ohroženy jsou všechny podporované verze operačního systému Windows, zejména pak starší systémy, jako jsou Windows 7, Windows 8.1, Windows Server 2008 a Windows Server 2012,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

V desítkách nejde o velký problém

Chyba se nicméně týká i nejnovějších desítek, kde jsou však možnosti zneužití značně omezené.

„Ve Windows 10 dochází ke zmíněné práci s fonty v rámci AppContaineru, kde útočník může získat pouze omezené možnosti,“ konstatoval Bašta.

V současnosti bohužel není k dispozici žádná aktualizace, která by chybu opravovala. Jisté je nicméně to, že pro starší systémy již nevyjde. Pro podporované verze Windows by měla vyjít nejpozději v polovině dubna.

Reklama

Související články

Windows 10 běží už na miliardě zařízení

Společnost Microsoft se pochlubila, že se jí podařilo prolomit historický milník – operační systém Windows 10 běží na miliardě zařízení. To je úctyhodné číslo,...

Výběr článků

Načítám