Hlavní obsah

Microsoft prodlouží podporu Windows. Kvůli koronaviru

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští měsíc mělo dojít k ukončení podpory některých verzí operačního systému Windows 10. Vedení společnosti se ale nakonec rozhodlo kvůli koronaviru a s tím souvisejícími opatřeními celou akci odložit o půl roku.

Foto: Novinky

Windows 10 (ilustrační foto)

Článek

Microsoft chce tímto krokem vyjít vstříc firmám, organizacím a školám, které teď mají na práci úplně jiné starosti než řešit podporu operačního systému Windows.

Podle původního plánu měla být 14. dubna ukončena podpora operačního systému Windows 10 ve verzi 1709. Konkrétně se prodloužení o šest měsíců týká edic Windows 10 Enterprise, Education, a IoT Enterprise, neboť pro varianty Windows 10 Home, Pro a IoT skončila podpora již loni v dubnu.

Windows 7 jsou pro Microsoft stále milionový byznys

Software

„Vyhodnocovali jsme situaci a dobře chápeme dopady v souvislosti s koronavirem na celou společnost. Abychom alespoň trochu našim zákazníkům ulehčili, rozhodli jsme se zpozdit plánované datum ukončení služeb pro Windows 10 Enterprise, Education a IoT Enterprise ve verzi 1709. A to až do 13. října,“ stojí v prohlášení amerického softwarového gigantu.

Sluší se připomenout, že s příchodem desítek Microsoft změnil pravidla pro podporu svého systému. Aktualizace v současnosti nabízí pro konkrétní verze Windows pouze 18 měsíců, respektive 30 měsíců v případě variant pro podniky a školy. Pokud lidé tedy nechtějí přijít o podporu, musí vždy přejít na novější verzi desítek, a to samozřejmě bezplatně.

Podpora pro sedmičky skončila

V případě starších verzí Windows je ale systém podpory jiný. Například zkraje letošního roku tak definitivně skončila podpora operačního systému Windows 7. Od 14. ledna tak běžní uživatelé již nemohou stahovat žádné další aktualizace, nejde přitom pouze o nejrůznější vylepšení, ale především bezpečnostní updaty.

Pokud tedy bude u sedmiček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty. Přílišnou obranu nepředstavuje ani ten sebelepší antivirový program – viry sice zastavit dokáže, ale na děravý systém je krátký.

Náhrada za Windows 7? Jde to i zadarmo

Software

Ochránit zcela uživatele v nepodporovaném systému nedokáže ani sebelepší antivirový systém. Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků prostřednictvím antivirových nástrojů.

Vhodným řešením z bezpečnostního hlediska je tak nainstalovat novější operační systém. Případně přejít na nějakou konkurenční alternativu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Windows 10 běží už na miliardě zařízení

Společnost Microsoft se pochlubila, že se jí podařilo prolomit historický milník – operační systém Windows 10 běží na miliardě zařízení. To je úctyhodné číslo,...

Výběr článků

Načítám