Hlavní obsah

Windows 10 běží už na miliardě zařízení

Novinky, rim

Společnost Microsoft se pochlubila, že se jí podařilo prolomit historický milník – operační systém Windows 10 běží na miliardě zařízení. To je úctyhodné číslo, přestože americký počítačový gigant doufal, že tohoto milníku dosáhne dříve.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Desítky byly představeny už v roce 2015. Od té doby se nicméně velmi změnily, neboť je Microsoft každý rok pravidelně vylepšuje a přidává nové funkce i dovednosti.

Právě v době premiéry se nicméně tehdejší šéf vývoje Windows Terry Myerson nechal slyšet, že cílem Microsoftu je mít desítky nainstalované do tří let na miliardě zařízení – stát se tak tedy mělo již v roce 2018.

První odhady byly příliš střízlivé, Německo zaplatí za Windows 7 další miliony

Software

Mobily plány zbrzdily

Nyní je již jasné, že miliardového milníku se Microsoftu podařilo dosáhnout až o další dva roky později. V současnosti neexistuje počítačová platforma, která by byla populárnější.

Navíc je nutné dodat, že dosáhnout miliardového milníku dříve se americkému softwarovému gigantu nepodařilo pravděpodobně proto, že se rozhodl skoncovat s mobilní obdobou Windows 10.

Ve stamilionových statistikách jsou totiž vedle klasických počítačů započítány také notebooky, televizní konzole a další zařízení, které na desítkách běží – například brýle pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens.

Upgrade zadarmo

Největšího boomu se systém Windows 10 dočkal prakticky ihned po odstartování prodeje, tedy zhruba v polovině roku 2015.

Microsoft ho totiž nabídl pro majitele starších verzí operačního systému jako bezplatnou aktualizaci, avšak pouze po dobu 12 měsíců. Možnost přechodu zadarmo byla tedy ukončena v polovině roku 2016.

To se pochopitelně negativně podepsalo na zájmu lidí. Ihned po zahájení prodeje na desítky přešlo několik milionů uživatelů. Ještě zkraje roku 2016 si díky bezplatné aktualizaci tento operační systém nainstalovalo v průměru 800 až 900 tisíc uživatelů denně. Po ukončení bezplatného updatu však počet nových instalací klesl zhruba na polovinu.

Hranici 700 milionů instalací pokořil Microsoft předloni v létě, 800 milionů pak takřka přesně před rokem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Náhrada za Windows 7? Jde to i zadarmo

Americký softwarový gigant Microsoft minulý týden ukončil podporu Windows 7. To ale neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den...

Výběr článků

Načítám