Hlavní obsah

Aplikace eRouška 2.0 už překonala půl milionu instalací

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovníci Chytré karantény se v pondělí pochlubili na Twitteru, že aplikace eRouška 2.0 má již přes půl milionu instalací. Ke stažení je přitom něco málo přes týden. Má jít o první linii obrany proti šíření koronaviru, oznámení o setkání s nakaženým již skutečně uživatelé dostávají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Článek

„Aplikace eRouška překonala 500 tisíc instalací. Děkujeme všem, kteří chrání ostatní tím, že si ji nainstalovali. A prosíme vás, doporučte ji i ostatním,“ uvedli zástupci Chytré karantény na Twitteru.

Zdůraznili přitom, že jen během čtvrtku požádalo 18 lidí o speciální kód pro eRoušku. „Po zadání se někomu v jejich okolí objevila zpráva, že se potkali s pozitivně testovaným na covid-19. Hlášku ale neviděli všichni. Jen ti, u nichž bylo riziko nákazy reálné, to je setkání 2 m a méně aspoň 15 min,“ konstatovali.

První verzi aplikace si přitom stáhlo za pět měsíců pouze 270 tisíc lidí. Je nicméně nutné zdůraznit, že původní program fungoval zcela jinak. Byl vytvořen především jako pomůcka pro hygieniky při vyhledávání kontaktů, novinka místo toho představuje anonymní varovný systém pro občany.

Jeden z uživatelů Twitteru ukazuje, jak ho aplikace eRouška informovala o kontaktu s nakaženým.

Jak to funguje?

Aplikace totiž dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

O druhou verzi eRoušky je obrovský zájem

Software

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu. Je tedy zřejmé, že aplikaci musí používat co nejvíce uživatelů, aby systém fungoval co nejspolehlivěji.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám