Hlavní obsah

Nová verze eRoušky je venku. Upozorní uživatele na kontakt s nakaženým

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo novou verzi mobilní aplikace eRouška 2.0, která má pomoci v boji proti koronaviru. Uživatele bude upozorňovat, pokud byli v rizikovém kontaktu s nakaženým, který má také aplikaci nainstalovanou. Program je možné stahovat pro chytré telefony s operačními systémy Android a iOS zadarmo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška získala 17. září 2020 novou aktualizaci

Článek

Ministerstvo zdravotnictví dokončilo vývoj a testování eRoušky 2.0 již na začátku září, následně se ale čekalo, až aplikaci schválí Apple a Google do svých obchodů. Verze pro Android byla uvolněna ke stažení již před pár dny, nyní se aktualizace dočkala také varianta pro platformu iOS.

Druhá generace eRoušky funguje zcela odlišně než ta první. Ta byla vytvořena především jako pomůcka pro hygieniky při vyhledávání kontaktů, novinka místo toho představuje anonymní varovný systém pro občany.

Mobil bude varovat před nákazou. Pozná rizikový kontakt, říká Dzurilla

Domácí

Pomůže při extrémním nárůstu nakažených

„Nová verze eRoušky slouží jako informativní nástroj pro každého z nás. Oproti první verzi je postavena na odpovědném chování občanů. V případě, že nás aplikace upozorní na možný rizikový kontakt s nakaženým, můžeme dbát zvýšené opatrnosti a chránit svou rodinu,“ popsal přínosy aplikace ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Doplnil přitom, že aplikace umožní také komunikaci se zahraničními programy a uživatelům zároveň nabídne také informační servis o aktuální epidemiologické situaci.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu. Je tedy zřejmé, že aplikaci musí používat co nejvíce uživatelů, aby systém fungoval co nejspolehlivěji.

Lidé se přitom nemusí obávat toho, že by mohla být nějak zneužita jejich osobní data. Aplikace totiž neukládá žádné citlivé údaje ani telefonní číslo. Zaznamenává pouze čas, blízkost a anonymní identifikátor. Nezná polohu uživatele a informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Vojtěch představil aplikaci eRouška 2.0, neměla by už tolik vybíjet baterii

Software

Porodní problémy odstraněny

„Je celá řada kontaktů, na které si není možné během epidemiologického šetření vzpomenout. Jako příklad lze uvést cestování v hromadné dopravě. Cestují tam vzájemně neznáme skupiny lidí, které epidemiolog nemůže dohledat. V těchto situacích má nezastupitelnou roli právě naše eRouška, která uživatele na neznámý rizikový kontakt upozorní,“ zdůraznila přínos aplikace hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Nová verze odstranila i porodní problémy první generace – je schopna běžet neustále na pozadí a nevybijí tolik baterii telefonu. „Jedná se o automatický nástroj, který nám může pomoci i v případě extrémně silné vlny epidemie. eRouška 2.0 je velmi dobrým doplňkem celého systému Chytré karantény,“ dodal architekt Chytré karantény plukovník Petr Šnajdárek.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Anketa

Budete používat aplikaci eRouška?
Ano
46,6 %
Ne
53,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 826 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám