Hlavní obsah

Americké sankce drtí Huawei, zvažuje prodej 5G technologií na Západ

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sankce ze strany Spojených států čínskou technologickou firmu Huawei drtí, řešením by mohl být prodej 5G technologií na Západ. V rozhovoru pro list The Economist připustil možnost odprodeje 5G technologií, respektive know-how v rámci mobilních sítí páté generace, šéf společnosti Huawei Žen Čeng-fej.

Foto: Aly Song, Reuters

Zakladatel společnosti Huawei Žen Čeng-fej

Článek

Restrikcím ze strany Spojených států čelí Huawei od letošního května. Tamní ministerstvo obchodu umístilo podnik na černou listinu, kvůli čemuž s ním nesmí americké firmy obchodovat bez speciálního povolení.

Scénář odprodeje know-how v rámci mobilních sítí páté generace nezní vůbec nereálně, neboť firma Huawei je považována v rámci standardu 5G za hlavního průkopníka. Podle řady expertů je dokonce čínský podnik ve vývoji 5G produktů výrazně dál než většina konkurentů.

Případný zájemce by tak získal cenné technologie, které budou v nadcházejících letech bez nadsázky klíčové. Součástí prodeje by byly technické výkresy, licence, patenty i zdrojové kódy všeho, co čínský podnik vyvinul. Firma Huawei by pak získala nemalé finanční prostředky na financování svých dalších aktivit.

Zájemce nesmí pocházet z Asie

Žen Čeng-fej nicméně v rozhovoru zdůraznil, že případný zájemce by nesměl pocházet z Asie, aby přímo nekonkuroval jeho podniku. Podle něj by bylo ideální, kdyby šlo o subjekt, který se bude soustředit na americký trh – logicky by tedy mělo jít o firmu, jež má dobré vztahy s USA.

Hlava společnosti Huawei již dříve přiznala, že sankce podnik drtí. „Nečekali jsme, že na nás zaútočí na tolika frontách,“ přiznal Žen při vystoupení v centrále společnosti ve městě Šen-čen.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Donald Trump

„Nedostaneme se k dodávkám komponent, nemůžeme participovat u mnoha mezinárodních organizací, spolupracovat s řadou univerzit, používat cokoliv s americkými součástkami, dokonce ani navazovat spojení se sítěmi, které tyto součástky využívají,“ shrnul Žen.

Huawei je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých telefonů na světě poté, co loni předstihl americký Apple. V technologiích pro nové mobilní sítě 5G, které se kvůli internetu věcí chystá zavést celý vyspělý svět včetně ČR, je čínská firma dokonce světovým lídrem.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – nejrůznější technické vychytávky mohou třeba sledovat zdraví svého majitele a následně data zasílat přímo lékaři.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám