Hlavní obsah

Apple pokořil všechny rekordy, za víkend prodal devět miliónů iPhonů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple uvedla v pátek do prodeje na vybraných zahraničních trzích dva nové iPhony. Zájem o chytré telefony s logem nakousnutého jablka byl rekordní – koupilo si je devět miliónů lidí. Podobné prodejní úspěchy, jakých dosahují modely 5C a 5S, zatím neměly žádné jiné přístroje tohoto výrobce. A krátká je na ně i konkurence.

Foto: Reuters

Zájem o nové iPhony byl enormní, v obchodech Applu se po nich jen zaprášilo.

Článek

„Tohle je naše nejlepší zahájení prodeje iPhonů v celé historii. Poptávka po novinkách byla neuvěřitelná. První várka přístrojů byla do posledního kusu,“ prohlásil šéf amerického počítačového gigantu Tim Cook. Zároveň podotkl, že Apple dělá vše pro to, aby zvládl uspokojit vysokou poptávku.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Tim Cook na tiskové konferenci Applu

„Obchody pravidelně přijímají nové zásilky. Vážíme si trpělivosti každého našeho zákazníka a pracujeme tvrdě na tom, abychom měli nový iPhone pro každého zájemce,“ konstatoval Cook.

Levný iPhone 5CVideo: Apple

Zda v prodejích dominoval vrcholný model 5S nebo levnější plastová verze 5C, však zástupci Applu neupřesnili. V první vlně se nové iPhony začaly v pátek prodávat v Japonsku, Austrálii, USA, Kanadě, Číně, Francii, Singapuru, Hong Kongu, Portoriku, Velké Británii a Německu.

Apple iPhone 5SVideo: Apple

Prodeje v Česku by měly být zahájeny v průběhu listopadu, stejně jako ve zbytku světa. Někteří tuzemští obchodníci však obě novinky již nabízejí v rámci předprodeje. Ceny startují na hranici 14 000 korun. [celá zpráva]

Foto: Apple

Operační systém iOS 7

Úspěch Apple slavil také s novým operačním systémem iOS 7, který uvedl na trh jen pár dní před novými iPhony. Za prvních pět dní si tento mobilní operační systém stálo 200 miliónů lidí. Zájem byl během prvních 24 hodin tak enormní, že servery ani nápor uživatelů nezvládaly. [celá zpráva]

Co umí nové iPhony

Základní model 5C nabízí nižší cenu než předchůdci, plastovou konstrukci a k dispozici je v několika různých barevných provedeních. I přes nižší cenu se přitom novinka nemusí stydět za svou hardwarovou výbavu, která víceméně odpovídá dosavadní vlajkové lodi s pořadovým číslem pět.

Apple iPhone 5S jako první na světě nabídne v mobilním telefonu čip se 64bitovou architekturou. Tu zatím nabízely pouze stolní počítače, notebooky a některé tablety.

Vylepšením prošel i vestavěný fotoaparát. Apple zachoval rozlišení osm megapixelů, ale senzor je o 15 % větší a světelnost objektivu dosahuje hodnoty f/2.2, což by se mělo pozitivně promítnout při natáčení a focení při velmi špatných světelných podmínkách.

Také blesk je nový, dokáže automaticky měnit v jemných odstínech svou barvu, aby dosáhl co nejrealističtější scény. Video dokáže snímat až 120 snímků za vteřinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám