Hlavní obsah

Fronty na nové iPhony se tvoří už týden před zahájením prodeje

Už příští týden v pátek se na vybraných zahraničních trzích začnou prodávat nové iPhony 5S a 5C, které společnost Apple odhalila tento týden na tiskové konferenci v americkém Cupertinu. V Japonsku je o novinku takový zájem, že už před obchody amerického počítačového giganta začínají tábořit první lidé.

Japonští nadšenci už čekají na ulici před obchodem na nový iPhone, začne se prodávat až za týdenVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jedním z nich je čtyřiačtyřicetiletý podnikatel Tecuja Tamura, který si ve středu rozložil kempinkovou židličku a spacák před obchodem v tokijské luxusní čtvrti Ginza, napsala agentura AFP.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Jedním z čekajících je Tecuja Tamura (uprostřed).

"Jsem rád, že jsem si zajistil první místo," řekl AFP, zatímco posílal na Twitter další zprávy ze svého iPhonu 4. Od doby, kdy zahájil své čekání na nový model, prý počet těch, kdo ho na této sociální síti sledují, stoupl o tisícovku. "Tím, že jsem tady, mi stoupá adrenalin. Vybral jsem si dovolenou, abych tu mohl být – a až si jako první koupím nový model, získá to všechno smysl," dodal.

Levný iPhone 5CVideo: Apple

V Česku až v listopadu

Kromě Japonska se nové iPhony začnou 20. září prodávat také v USA, Austrálii, Kanadě, Číně, Francii, Singapuru, Hong Kongu, Portoriku, Japonsku, Velké Británii a Německu. Model 5C se u našich západních sousedů bude nabízet od 599 eur (15 000 Kč) a verze 5S od 699 eur (18 000 Kč).

Apple iPhone 5SVideo: Apple

Řada zahraničních zdrojů přitom ještě před tiskovou konferencí uváděla, že model iPhone 5C bude ještě výrazně levnější – počítalo se s cenou 399 eur (10 000 Kč). I tak je ale plastová novinka nejlevnějším novým iPhonem, který kdy Apple uvedl na trh.

Co umí nové iPhony?

Poprvé v historii jdou do prodeje hned dva nové iPhony. Základní model 5C nabízí nižší cenu, plastovou konstrukci a k dispozici bude v několika různých barevných provedeních. I přes nižší cenu se přitom novinka nemusí stydět za svou hardwarovou výbavu, která víceméně odpovídá loňskému top modelu s pořadovým číslem pět.

Vlajkovou lodí amerického počítačového giganta se stává model iPhone 5S. Ten bude na rozdíl od svého předchůdce dostupný ve třech různých barevných provedeních. Kromě bílé a černé bude k dispozici odstín šampaňské zlaté.

Apple utíká konkurenci

S novinkou Apple opět utíká konkurenci. Jako první na světě totiž nabízí v mobilním telefonu čip se 64bitovou architekturou. Tu zatím nabízely pouze stolní počítače, notebooky a některé tablety. Právě díky zmiňovanému čipu Apple A7 by měl iPhone 5S nabídnout bezkonkurenční výkon.

I přes nárůst výkonu se proti aktuální pětce prodloužila výdrž baterie. Podle měření Applu by měl iPhone 5S vydržet až 250 hodin v pohotovostním režimu, 40 hodin při přehrávání hudby a deset hodin nepřetržitého brouzdání na internetu prostřednictvím WiFi.

Vylepšením prošel i vestavěný fotoaparát. Apple zachoval rozlišení osm megapixelů, ale senzor je o 15 % větší a světelnost objektivu dosahuje hodnoty f/2.2, což by se mělo pozitivně promítnout při natáčení a focení při velmi špatných světelných podmínkách. Také blesk je nový, dokáže automaticky měnit v jemných odstínech svou barvu, aby dosáhl co nejrealističtější scény. Video dokáže snímat až 120 snímků za vteřinu.

Oficiální ceny pro Českou republiku zatím nebyly stanoveny. Prodeje by měly být zahájeny v průběhu listopadu, stejně jako ve zbytku světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám